Osude zbog pretnji upućenih novinarki Danasa Snežani Čongradin 1Foto: Luca Marziale / Danas

Nakon što su novinarki Danasa Snežani Čongradin upućene pretnje preko društvene mreže Fejsbuk zbog izjave u FoNetovom serijalu Kvaka 23, usledile su reakcije pojedinaca i organizacija koji su joj pružili podršku i koji su saglasni da takvo ponašanje treba osuditi.

Novinska agencija FoNet najoštrije osuđuje pretnje novinarki dnevnog lista Danas Snežani Čongradin, kojima je bila izložena na društvenoj mreži Fejsbuk zbog izjave u FoNetovom serijalu Kvaka 23.

S obzirom da pretnje sadrže direktne poruke i više audio i video snimaka, koje je uputio M. Č, tim menadžer jedne od mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije (FSS), FoNet zahteva brzo i efikasno postupanje nadležnog tužilaštva po krivičnoj prijavi Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Izražavajući solidarnost sa Snežanom Čongradin, FoNet upozorava da su ovakvi slučajevi nastavak kontinuiranog ugrožavanja bezbednosti nezavisnih i profesionalnih novinara u Srbiji.

FoNet je saglasan sa ocenama novinarskih udruženja da je to posledica negativne atmosfere u društvu, koju pre svih stvaraju funkcioneri vlasti i mediji koje kontrolišu, ali i selektivnog pristupa pravosudnih organa u slučajevima pretnji i napada na novinare.

Poput političara, građani učestalo daju sebi za pravo da najgrublje i najprimitivnije vređaju, kleveću i napadaju novinare, a ti slučajevi uglavnom ne budu procesuirani, niti dobijaju sudski epilog.

FoNet očekuje i traži da se to ne dogodi i u slučaju ugrožavanja sigurnosti novinarke Snežane Čongradin.

Žene u crnom: Pretnje Snežani Čongradin su posledica atmosfere linča koju podstiče vlast

Nevladina organizacija Žene u crnom (ŽUC) saopštila je danas da su uvredljive i preteće poruke na Fejsbuku upućene novinarki „Danasa“ Snežani Čongradin posledica atmosfere linča koju najdirektnije podstiču aktuelni nosioci vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Uz podsećanje da je tim menadžer jedne od mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije (FSS) M. Č. uputio Čongradin direktne pretnje putem audio i video snimaka, ŽUC je ocenio da se FSS „licemerno ogradio od svog zaposlenika, a državno tužilaštvo zasad ćuti“.

Da je kojim slučajem žrtva pretnje neko iz vrhova države ili neki član porodice aktuelnog predsednika republike, ukazao je ŽUC, sigurno je da bi tužilaštvo hitno reagovalo.

„Mlaka reakcija FSS može da se objasni činjenicom da se ta organizacija nikad nije suočila sa delovanjem huliganskih i kriminalnih bandi koje se prikazuju kao fudbalski navijači i koje, neretko uz otvorenu podršku nekih državnih institucija i na podsticaj vodećih likova režima na vlasti, godinama seju strah i haos na ulicama Beograda i drugih gradova“, navedeno je u saopštenju ŽUC.

Ta nevladina organizacija izrazila je punu podršku Snežani Čongradin, redakciji „Danasa“ i Nezavisnom udruženju novinara Srbije, uz očekivanje da će organi tužilaštva ovoga puta postupiti u skladu sa zakonom i na taj način dati svoj doprinos uklanjanju verbalnog nasilja iz javnog diskursa

Poledica: Pretnje upućene Snežani Čongradin su slika današnjeg FSS

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera u Srbiji Mirko Poledica je na svom Tviter nalogu osudio pretnje upućene Snežan Čongradin, rekavši da je to slika Fudbalskog saveza Srbije danas.

Poledica je povodom toga rekao i da M. Č, koji je pretnje uputio novinarki našeg lista, treba još danas udaljiti iz Fudbalskog saveza Srbije.

Božović: Da reaguju nadležni

Predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović je na svom Tviter nalogu objavio da osuđuje pretnje upućene novinarki Danasa Snežani Čongradin.

„Nadležni moraju hitno da reaguju na pretnje upućene novinarki“, napisao je Božović.

Miletić: FSS ne može samo da se „izričito ograđuje“

Programski direktor Civil Rights Defendersa Goran Miletić, kako je objavio na svom Tviter profilu, smatra da Fudbalski savez Srbije ne može da se ograđuje „uz mangupsku foru da se na bavi političkim pitanjima“.

„Snežana Čongradin je novinarka, a neko na funkciji u FSS ko joj preti fizičkom eliminacijom jeste problem te asocijacije“, istakao je Miletić.

UNS osudio pretnje novinarki Danasa

UNS osuđuje pretnje Snežani Čongradin – Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje pretnje novinarki lista „Danas“ Snežani Čongradin. Njoj je u nedelju uveče u inboks na društvenoj mreži Fejsbuk stigao niz zastrašujućih pisanih, govornih i video poruka.

Poruke koje su 45 minuta stizale u kontinuitetu od osobe koja nije poznata novinarki, a u koje je UNS imao uvid, uznemirujuće su i predstavljaju pretnju po novinarkinu bezbednost. Pretnje su usledile nakon emitovanja emisije „Kvaka 23“ u produkciji Foneta u kojoj je iznosila svoje stavove.

„U nedelju uveče su te poruke išle u kontinuitetu. Kada sam videla taj video snimak, čula glas, kako je vikao, to me uplašilo. Prijavila sam redakciji, konsultovala se sa kolegama, rekli su da je to opasno. Saznali smo da čovek ima javnu funkciju i radi s mladima“, rekla je UNS-u Čongradin.

UNS će, zajedno sa koleginicama i kolegama iz novinarskih i medijskih udruženja, pratiti postupak u ovom slučaju u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara. U grupi su uz predstavnike novinarskih i medijskih udruženja i predstavnici tužilaštva i policije.

NUNS: Procesuirati osobu koja je uputila pretnje novinarki Snežani Čongradin

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas uznemirujuće, uvredljive i preteće poruke upućene novinarki dnevnog lista „Danas“ Snežani Čongradin koje, kako se navodi, prelaze sve granice normalnosti, ali i signaliziraju da su novinari postali otvorena meta u uveliko zatrovanoj atmosferi u društvu.

Snežana Čongradin je dobila takve poruke putem društvene mreže Fejsbuk nakon izjave koju je dala agenciji FoNet.

Pretnje koje sadrže direktne poruke, ali i niz audio i video snimaka, njoj je poslao M.Č, tim menadžer jedne od mladjih selekcija Fudbalskog saveza Srbije, odnosno njihov zaposleni.

Fudbalski savez Srbije se ogradio od svog zaposlenog, ali takodje istakao u svom saopštenju da se „ne bavi političkim pitanjima“.

„Ovakve uznemiravajuće poruke i pretnje upućene novinarki lista ‘Danas’ ne mogu biti deo nikakvog ‘političkog pitanja’, već samo još jedan delić kontinuiranog poziva na linč i otvorene mržnje prema novinarima koji kritički razmišljaju i pišu“, naglasio je NUNS.

NUNS je o ovom incidentu obavestio Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, podnevši krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti ili drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

„Od predstavnika vlasti tražimo da nedvosmisleno osude ovakve pretnje, a od nadležnih institucija očekujemo da što pre procesuiraju osobu koja stoji iza njih. NUNS će ovaj slučaj uneti u Bazu napada i pritisaka na novinare i izvestiti o njemu medjunarodne organizacije“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari