Novinska udruženja: Konkurs za medijske projekte u neskladu sa tvrdnjama Vlade 1Foto: Stanislav Milojković

Novinarska i medijska udruženja (NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) smatraju da su rezultati konkursa za medijske projekte i način na koji je on sproveden u potpunom neskladu sa tvrdnjom Vlade Srbije da je spremna da, u saradnji sa relevantnim novinarskim i medijskim udruženjima, rešava brojne, nagomilane probleme na medijskoj sceni.

Novinarska i medijska udruženja u zajedničkom saopštenju ukazuju da su „smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića jedini logičan potez Vlade Srbije posle ovog, najnovijeg skandala za koje je odgovorno Ministarstvo kulture i informisanja“.

Novinarska i medijska udruženja ističu da rezultati konkursa za medijske projekte Ministarstva kulture i informisanja Srbije svedoče da se katastrofalno loša praksa konkursnog sufinansiranja sa lokala preselila na republički nivo.

Naša su udruženja bila u pravu kada su se povukla iz rada komisija, ne želeći da daju legitimitet jednom u potpunosti nelegitimnom procesu, navodi se u saopštenju.

Kvalitete pristiglih projekata, kako se naglašava, „procenjivale su, u pretežnoj meri, stručnoj javnosti potpuno nepoznati ‘medijski stručnjaci’ ili kompromitovane osobe iz udruženja koja su već poznata po aktivnom učešću u obesmišljavanju procesa konkursnog sufinansiranja na lokalnom nivou, odnosno usmeravanju novca građana ne za javni interes nego ka medijima bliskim vlastima“.

Udruženja žale zbog toga što su kandidati Udruženja novinara Srbije učestvovali u radu komisija i time na sebe preuzeli dobar deo odgovornosti za njegove katastrofalne rezultate, navode na kraju saopštenja NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari