Novo preispitivanje uloge Huaveja u britanskoj 5G mreži 1Foto: Pixabay/Ashirova0

Iako je u januaru vlada u Londonu odlučila da prihvati ponudu Huaveja za isporuku 35 odsto opreme za britansku 5G mrežu, odluka se revidira usled sve većeg otpora vladajuće Konzervativne partije.

Takođe i negodovanja Bele kuće zbog poslovanja s kineskim tehnološkim divom kojem je ovog meseca uvela nove zabrane uz obrazloženje o „nacionalnoj bezbednosti“, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Britanska vlada ponovo preispituje ulogu Huaveja u mreži nove generacije posle najave administracije Donalda Trampa o novim zabranama protiv kineskog tehnološkog diva, ističe Blumberg.

Huavej donosi političku glavobolju premijeru Borisu Džonsonu čija je vlada u januaru donela odluku o ograničenoj ulozi Huaveja u britanskoj 5G mreži, ograničivši pristup kineske kompanije ključnim delovima mreže.

Američki predsednik i njegov tim negodovali su zbog Džonsonove odluke, zaoštravajući odnose dva saveznika u vreme kada Britanija, po odlasku iz Evropske unije, želi novi trgovinski sporazum sa SAD.

Mnogi torijevci, dodaje Blumberg, takodje su izrazili zabrinutost zbog Džonsonovog plana da Huaveju omogući ulogu u takozvanim neključnim delovima 5G mreže, dok je kinesko postupanje u pandemiji pojačalo pozive istaknutih članova Konzervativne partije da se preispitaju budući odnosi dve zemlje.

Sada se od britanskih zvaničnika traži da pod rukovodstvom Nacionalnog centra za sajber bezbednost naprave plan za smanjenje učešća Huaveja u britanskoj 5G mreži na nulu do 2023. godine, što je za Blumberg potvrdio zvaničnik britanske vlade.

Očekuje se da će Nacionalni centar za sajber bezbednost zaključiti da će američke sankcije Huaveju onemogućiti ranije planiranu upotrebu tehnologije kineske kompanije u 5G mreži, ukazuje Gardijan.

Sankcije SAD, koje bi trebalo da budu uvedene u septembru, sprečiće Huavej da koristi američke poluprovodnike i softver za izgradnju opreme za 5G i prisiliti kompaniju na pronalazak alternativa, najverovatnije iz Kine.

Izvori iz britanske vlade kazali su za Gardijan da američke restrikcije znače da će svaka revizija gotovo sigurno reći da Huavej predstavlja bezbednosni rizik. Posebna zabrinutost je da će se Huavej oslanjati na nepoznate i neproverene komponente koje bi se mogle zloupotrebiti.

Ali, ocenjuje list, novi potez vlade predstavlja brzopleti preokret politike najavljene u januaru i rizikuje da iritira Kinu i doda stotine miliona troškova britanskim telekomunikacionim kompanijama.

Ako bi britanska vlada odustala od kineske kompanije, posledice bi mogle uticati na brzinu implementacije poboljšanog pristupa internetu, ali i povećati troškove u vreme kada je ekonomija zemlje u nepovoljnom stanju zbog pandemije korona virusa, ocenjuje BBC.

Nova revizija uloge Huaveja bila bi prilika za vladu da promeni mišljenje od januara, što bi pomoglo Borisu Džonsonu da spreči konzervativne buntovnike da odbacuju buduće predloge zakona o telekomunikacionoj infrastrukturi.

Štaviše, nudi mu način da razreši napetosti s Belom kućom koja je rekla da će dalja upotreba Huaveja „dramatično uticati na razmene (bezbednosnih) informacija“.

Džonson i Tramp mogli bi se sastati sledećeg meseca na sastanku G7, a blokiranje Huaveja pomoglo bi u postizanju postbregzitovskog trgovinskog sporazuma.

Ali, naglašava BBC, Huavej upozorava da će biti posledica. „Uklanjanje Huaveja ozbiljno bi odložilo 5G, što bi koštalo britansku ekonomiju do sedam milijardi funti“, rekao je Viktor Ženg, šef britanskog Huaveja pozivajući se na studiju koju je prošle godine objavila grupa koja predstavlja britanske mrežne operatore.

Deo razloga zbog kojih su mobilni dobavljači zabrinuti je taj što se trenutna verzija 5G oslanja na to da nova oprema treba da se priključi u postojeći 4G komplet istog dobavljača. To znači da bi zabranom Huaveja operateri morali zameniti stariju infrastrukturu, što je skup i dugotrajan proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari