Ponovljeno suđenje svrgnutom egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku po optužbama u vezi sa ubijanjem demonstranata tokom pobune protiv njega zakazano je za 13. april, objavila je juče zvanična egipatska novinska agencija Mena.


Mubarak i njegov bivši ministar unutrašnjih poslova Habib el Adi osuđeni su u junu prošle godine na doživotni zatvor zato što nisu sprečili ubijanje demonstranata početkom 2011. tokom pobune protiv njegove dvadesetdevetogodišnje vladavine. Presuda je izazvala gnev javnosti, jer se smatralo da je Mubarak trebalo da bude osuđen jer je navodno direktno naredio primenu nasilja nad demonstrantima i da zato bude osuđen na smrt.

Javnost je takođe bila ogorčena što je u tom procesu oslobođeno šest bivših bezbednosnih zvaničnika. U januaru je apelacioni sud poništio tu presudu iz juna 2012. i naložio novo suđenje za Mubaraka i saoptužene. Agencija Mena je navela juče da će Mubaraku, njegovom ministru unutrašnjih poslova i šestorici zvaničnika biti ponovo suđeno. Po optužbama za korupciju ponovo će pred sud izaći i Mubarakova dva sina i jedan poslovni saradnik, koji je u bekstvu.

Mubarak (84) se trenutno nalazi u bolnici, prema navodima jednog bezbednosnog izvora. Njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo od kada je uhapšen 2. juna 2012. i od tada je prema izveštajima patio od jake depresije, problema s disanjem i hipertenzije.

Popularna priča kaže da je bivši egipatski lider preživeo čak šest pokušaja ubistava. Prva četiri predsednička mandata dobio je zahvaljujući volji sopstvene skupštine, a 2005. u Egiptu su održani predsednički izbori na kojima je glatko pobedio. Njegovi protivnici smatrali su ga diktatorom. Kao argument za to, navodili su da je „imao odrešene ruke u prevenciji opasnosti“, što je podrazumevalo i česta hapšenja bez obrazloženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari