Novo suđenje u slučaju Mišković 1Foto: Pixabay/Qimono

Viši sud u Beogradu nije cenio obilje neoborivih dokaza koje je odbrana predlagala, a koji nedvosmisleno pokazuju da u vreme navodnog izvršenja krivičnog dela nije ni postojala poreska obaveza.

Iz tog razloga je odlična vest što je Apelacioni sud odlučio da otvori glavni pretres i sam utvrdi činjenice neophodne za donošenje pravosnažne presude, kaže za Danas advokat Branislav Tapušković koji zastupa Marka Miškovića, sina vlasnika kompanije Delta, komentarišući informaciju da je Apelacioni sud u Beogradu odlučio da otvori glavni pretres i odluči u predmetu Mišković.

Kako napominje Tapušković, upravo je odbrana u svojim žalbama na presudu zahtevala da drugostepeni sud sam utvrdi činjenice.

„Drugostepeni sud se retko odlučuje na taj korak, jer je to praktično novo suđenje. U nekoliko dana, sud će morati da oceni svaki dokaz koji je bitan za donošenje presude. Mi smo se nadali ovom ishodu“, navodi Tapušković.

Imajući u vidu da je Apelacioni sud već jednom ukinuo osuđujuću presudu u ovom predmetu, zakonom su bili sprečeni da to isto učine i ovoga puta.

Kako je Tanjugu rekla portparolka Apelacionog suda u Beogradu, glavni pretres u ovom predmetu će biti održan od 11. do 15 januara naredne godine.

Podsetimo, ponovljenom prvostepenom presudom Miroslav Mišković bio je osuđen na dve i po godine zatvora, zbog toga što je, kako je stajalo u presudi, svom sinu Marku pomogao da utaji 320 miliona dinara poreza.

Marko Mišković je zbog krivičnog dela utaje dobio kaznu od godinu dana kućnog pritvora.

U istom postupku, krivim je oglašen i vlasnik „Nibens korporacije“ Milo Đurašković, kojem se na teret stavlja i zloupotreba u putarskim preduzećima, kao i još šest lica.

Miroslav i Marko Mišković su 2012. godine bili uhapšeni upravo zbog sumnje da su izvlačili novac iz putarskih preduzeća.

Njihovo hapšenje danima unapred su najavljivali mediji, kao i sam Aleksandar Vučić, koji je u tom trenutku obavljao funkciju prvog potpredsednika Vlade.

Nakon šest meseci u pritvoru, Miroslav Mišković je pušten da se brani sa slobode uz zabranu napuštanja zemlje i rekordno jemstvo u iznosu od 12 miliona evra.

Nakon početka sudskog postupka optužnica je dopunjena i Miškoviću je uz zloupotrebu preduzeća, na teret stavljeno i pomaganje u utaji poreza.

On je za zločin zbog kojeg je uhapšen pravosnažno oslobođen odgovornosti, dok ga je Viši sud osudio zbog naknadno unetog krivičnog dela.

Ovaj deo presude Apelacioni sud je ukinuo i vratio na ponovno suđenje.

Ovaj sudski postupak bio je pod budnim okom javnosti koja je registrovala brojne neobične momente.

Jedan od njih je svakako medijski pritisak na prvog predsednika sudskog veća Vladimira Vučinića, nakon što je odlučio da Miroslavu Miškoviću vrati putnu ispravu zbog službenog puta.

Ovaj pritisak, koji je uključivao i disciplinski postupak protiv sudije pred Visokim savetom sudstva, je rezultovao Vučinićevim napuštanjem sudstva.

Takođe, vredna pomena je i odluka suda da od Narodne skupštine zatraži tumačenje zakona kako bi utvrdili da li je u vreme navodnog izvršenja dela postojala poreska obaveza ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari