Novosađani ogorčeni prevarom gradskih čelnika: Prodaje se još jedna parcela pored budućeg parka na Telepu 1foto: Aleksandar Lazarević / Uređenje zelene površine na Telepu

Parcela na uglu Bulevar patrijarha Pavla i Somborske ulice, za koju su Telepčani tražili da postane park prodaje se deo po deo, a sudeći po planovima gradskih urbanista i privatnih investitora, ovaj kraj neće biti poznat po zelenilu nego soliterima.

Zemljište od 6.477 kvadrata na ovoj lokaciji koje je sada namenjeno za zidanje osmospratnica, našlo se na licitaciji samo godinu dana od kako je prodana parcela pored, od 7.664 kvadratnih metara, po ceni od 961 milion dinara, piše portal 021.rs.

U oglasu Uprave za građevinsko zemljište i investicije kaže se da je prostor namenjen za opštegradski centar, što znači da može da sadrži stanovanje i poslovanje.

Budući kupac na ovoj lokaciji za sada može dizati zgrade do osam spratova, ali s obzirom da je Grad dozvolio na parceli pored gradnju solitera od 12 spratova, pretpostavlja se da investitoru neće biti problem da traži dozvolu za višu spratnost.

Licitacija za ovu parcelu na Bulevaru patrijarha Pavla, nedaleko od ugla sa Futoškim putem, je zakazana za 24. oktobar u prostorijama Uprave za građevinsko zemljište i investicije Ulica Stevana Branovačkog broj 3 od 10 časova.

Podsetimo, pre četiri godine, sa više od 2.800 potpisa, Telepčani su uspeli da odgovore gradsku vlast da na ovoj parceli gradi Vatrogasni dom, odnosno Regulacioni centar za vanredne situacije, kako je to bilo planirano, te su zahtevali da se tu napravi park. Ali su ubrzo prevareni.

U početku se mislilo da se u Novom Sadu desilo nešto nezamislivo, da su građani uspeli peticijom da se suprostave već dogovorenom biznisu sa privatnim investitorima. Međutim, kako kaže Aleksandar Lazarević inicijator peticije, veselje je trajalo kratko.

Kada se pravio novi plan, od gradskih urbanista im je predočeno „da ne mogu da dobiju celu parcelu i da budu realni“. Tako nisu dobili Vatrogasni dom, nego još gore, stambene solitere sa po 12 spratova, a za park je ostavljeno manje od pola prostora.

“Za park je ostavljeno 1,2 hektara od ukupno tri. Većinom će tu biti zgrade visine od 8 do 12 spratova. Jasno je da sa ovom površinom to više ne može da bude park, nego neka zelena površina za koju ćemo videti kako će zapravo da izgleda. Nismo se mi ni nadali da će oni da održe reč, ali treba reći da su nas bukvalno prevarili. Oni slušaju samo primedbe i želje investitora i žuri im se da nazidaju što više zgrada”, rekao je Lazarević za Danas, dodajući da im nije pomogao ni argument da ovo naselje od 20.000 stanovnika nema niti jedan park ili bilo kakvu iole upotrebljivu zelenu površinu.

Kako ističe, ovom novom prodajom još jedne parcele pored budućeg parka gde će takođe nići ogromne zgrade, sudbina buduće zelene oaze ozbiljno je dovedena je u pitanje.

Na Telepu je izgradnjom velikog broja zgrada već saobraćaj u haosu, a kada niknu soliteri na dve ogromne parcele, novi park, kako najavljuje naš sagovornik, mogao služiti jedino za parkiranje automobila.

Kako dodaje, ove vesti nam dolaze u nedelji kada je Novi Sad proglašeni za „Evropski grad šuma“.

„Ne vrede nam više ni primedbe niti bilo kakavi apeli prema Gradu. Jedino što možemo da učinimo je da smenimo ovu vlast. Oni su višestruko gori od bilo koje elementarne nepogode. Jednostavno sa njima nema razogovora, uvek rade šta hoće. Ovo je uništavanje grada! Sticajem okolnosti ovih dana bio sam u Kraljevu, Užicu i Beogradu, svi ti gradovi imaju više zelenila nego Novi Sad. Idite u centar Subotice, pa uporedite sa centrom Novog Sada. Nema nigde toliko divlje gradnje kao ovde, mi ispadosmo najgori“, kaže Lazarević.

Poslednji put, kako dodaje, za dva dana skupili su 400 primedbi na nove izmene plana detaljne regulacije delova Telepa, ali odgovora, niti uvažavanja primedbi, naravno da nije bilo.

„I pre nego što se završio javni uvid za taj plan, oni su krenuli da ruše kuće na Futoškom putu gde treba da niknu novi soliteri. Toliko mogu da rade šta žele“, kazao je Lazarević.

Izmišljeni “grad šuma” nastavlja rasprodaju Novog Sada

Zajedno za Novi Sad najoštrije osuđuje odluku grada Novog Sada da proda parcelu zelene površine od skoro 6500 kvadrata, na kojoj Telepčani i Telepčanke zahtevaju park.

„Ovo je još jedan u nizu pokazatelja da aktuelna vlast ne mari za zdrav život građana i građanki našeg grada, već samo brine o novcu i dilovima koje postiže sa povlašćenim investitorima. Ista ta vlast hvali se titulom grada šuma, dok se svi mi gušimo u betonu, gledajući kako nam rasprodaju zelene površine i seku šume. Tražimo da se pod hitno obustavi prodaja ove zelene površine, kako bi se tu izgradio park koji naši sugrađani i sugrađanke zaslužuju“, saopštili su iz ove partije.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari