Novosađani u susret godini metalnog jang pacova 1Foto: Filozofski fakultet u novom Sadu

U susret godini belog metalnog pacova u prostorijama Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu čije je sedište na Filozofskom fakultetu, danas je svečano obeležena Kineska nova godina.

Svečanost je održana u prisustvu lektora iz Kine i njihovih polaznika kurseva kineskog jezika i kulture iz Predškolske ustanove „Maslačak“, Osnovne škole „Nikola Tesla“, Karlovačke gimnazije, Gimnazije „Svetozar Marković“ i Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, te studenata i zaposlenih Filozofskog fakulteta.

Goste su najpre pozdravili profesorka Ivana Živančević Sekeruš, dekanica Fakulteta i srpska direktorka Konfucijevog instituta, i Čen Hui, kineski direktor Instituta.

Oboje su istakli važnost ovog najradosnijeg praznika za Kineze i pozvali sve prisutne da uživaju i da se raduju zajedno sa domaćinama. Potom je Nataša Pešić, profesorka kineskog jezika na Filozofskom fakultetu, održala kratko i inspirativno predavanje pod nazivom „U susret Kineskoj godini Pacova“  i predočila nam kako Kinezi slave svoju Novu godinu, odnosno Prolećni festival.

Slavlje traje 15 dana i završava se svečano Festivalom lampiona. Obavezno se na trpezi moraju naći – đaozi – knedle punjene mesom i riba uz razne druge specijalitete.

Kuće i ulice ukrašavaju sa karakterom 福 koji znači „sreća“, a dominira crvena boja radosti. Nebeska Stabla su povezana sistemom pet elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal, voda) i njihovim ispoljavanjem u vidu jina i janga.
Pet elemenata se smenjuju na svake dve godine, dok je svaka godina koja se završava neparnim brojem jang, a parnim jin. S obzirom na to da je 2020. godina parna, ona je jang godina, a pošto su prethodne dve godine bile zemljane (psa i svinje), stoga će ova godina biti metalnog elementa, i to metalnog jang pacova.
Interesantno je da se jīn na kineskom kaže zlato, ali i metal, te se može čuti i da je ovo zlatna godina.
Pet elemenata je vezano za pet boja (zelena, crvena, žuta, bela, crna), tako da se nekada i bojom određuje životinja i označava ime godine. Tako se ova godina može nazvati jin godina belog metalnog pacova.
Za razliku od zapadne kulture, u kojoj pacov ima izrazito negativno simboliku, u kineskoj je ona dvojaka. Svaku kinesku godinu, u suštini, treba posmatrati kao karakteristiku ponašanja i naravi životinje koja je prezentuje, pa tako i pacova.
Pacovi se, na primer, brzo kreću i imaju izrazito veliku sposobnost preživljavanja. Možda se baš zato svi koji su rođeni u godini pacova smatraju pametnima. Pacov se smatra i izuzetno vitalnom, snalažljivom i lako prilagodljivom životinjom.
U kineskom se koristi izraz „snalažljiviji od pacova“. U drevnoj Kini se smatralo da su pacovi povezani sa duhovima jer mogu da predosete prirodne katastrofe i na vreme se sklone. Iako nije plivač, pacov može da prepliva baru ako je u opasnosti, te se smatra da i one rođene u ovom znaku krase ovakve osobine.
Zbog mogućnosti ostvarivanja brojnog potomstva, pacov se smatra izuzetno plodnom životinjom. U toku jedne godine ženka pacova može da okoti i do 5000 mladih, zbog čeda je pacov i simbol plodnosti. Ako udata žena sanja da drži pacova u ruci, imaće bebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari