Novosadska novinarska škola pozvala RTV da ne ukida onlajn radio za mlade 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Novosadska novinarska škola javno je pozvala rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine i njenog direktora Gorana Karadžića da ne ukida onlajn radio za mlade, O radio, već da dodatno uloži u njegovo još bolje funkcionisanje.

Svojim radom Omladinski radio je u najvećoj meri zaslužan za ispunjavanje odredbe Člana 7 Zakona o javnim medijskih servisima, u kome se navodi obaveza koju RTV, između ostalog ima, a to je zadovoljavanje potreba u informisanju mladih, navodi se u saopštenju.

Istraživanja Novosadske novinarske škole pokazuju da se mladi prevashodno informišu putem interneta, zbog čega je postojanje O radija naročito dragoceno i treba da se razvija, a takav moderan kanal komunikacije Radio-televiziju Vojvodine izdvaja od drugih javnih servisa u regionu.

Ističe se da redakciju O radija čine mladi i iskusni profesionalci, čiji rad su prepoznale mnoge domaće i međunarodne medijske organizacije, a Novosadska novinarska škola je do sada dva puta dodelila svoje godišnje nagrade „Marina Kovačev“ za najbolje mlade novinare i novinarke novinarkama redakcije O radija.

Ukidanje ovakvog programa pokrajinskog javnog servisa, koji se po svemu navedenom pozitivno izdvaja, predstavljalo bi grubo kršenje medijskih sloboda i pokazatelj da rukovodstvo RTV-a ne želi profesionalno i objektivno da obrazuje, informiše i zabavlja mlade u Srbiji, stoji u saopštenju.

Zaposleni redakcije O radija o planu generalnog direktora saznali su iz drugih medija, jer im se niko od rukovodstva prethodno nije obratio, ni obrazložio odluku.

Novosadska novinarska škola će ovaj poziv proslediti svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama koji rade na unapređenju slobode medija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari