Novosadska toplana će zatražiti izmenu cene grejanja 1Image by ri from Pixabay

U toku su završni radovi na zameni kotlovskih postrojenja u toplani “Zapad“, uoči predstojeće grejne sezone. Toplana “Zapad“ je najveća toplana u okviru JKP “Novosadska toplana“ i pokriva potrebe trećine korisnika usluga, što je oko 100.000 građana.

U pitanju je investicija u iznosu od 250 miliona dinara, a na ovaj način uštedeće se oko 65 miliona dinara na gasu, rekao je prilikom obilaska radova gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Izvođač radova je „Energotehnika Južna Bačka“.

Prema njegovim rečima, „Toplana“ sve investicije finansira iz sopstvenih sredstava, ne dobija subvencije Grada godinama unazad, a na osnovu preporuke Vlade Srbije, pripremljeni su i alternativni energenti u vidu lož uljiva i mazuta, što može da obezbedi „najmanje jednu nedelju u slučaju nestašica gasa“.

„Svi radovi na rekonstrukcijama sistema i distribucije će biti završeni na vreme. Grejanje startuje od 15. oktobra, a može i od prvog, ako budu niže temperature. Međutim, verujem da će država obezbediti dovoljne količine“, poručio je Vučević.

Gradonačelnik je dodao da je gas koji kupuje Toplana u poslednje dve godine poskupeo za 55 odsto, a od 2016. cene grejanja za Novosađane su korigovane da budu niže, odnosno grejanje je kumulativno pojeftinilo za 16,5 posto.

Toplana će se, kako je rečeno, „sasvim opravdano obratiti Gradu sa predlogom za izmenu cene“, ali će pokušati da „nađe načina i imati snage da se održi ova cena“.

U toku je priprema projekata izgradnje nove toplane od 20 megavata na Majevici, a očekuje se da će prva faza biti završena do 2024. godine. Time će biti pokriveni Jugovićevo, Bulevar Evrope, odnosno kraj gde raste broj potrošača.

Priprema se i projekat toplane sa sremske strane na Mišeluku, gde se predviđa i upotreba alternativnih obnovljivih izvora energije, u vidu biomase i toplotne pumpe.

U toku je izrada studije izvodljivosti za solartermal pored Termoelektrane toplane, koji predviđa izgradnju 20 hektara solarnih panela. Na toj površini može da se proizvede 80 megavata toplotne energije, a na taj način bi se, kako je istakao Vučević, distribuiralo preko 15 odsto današnje potrošnje iz obnovljivih izvora energije.

Tokom obilaska toplane “Zapad“, rečeno je da će i radovi na Bulevaru Jaše Tomića biti gotovi, te da će prvog septembra biti pušten u saobraćaj.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari