Novosadski antifašisti: Kulturni centar postao leglo "Crne internacionale", Panaotović odgovara da je reč o demagogiji i populizmu marginalnih organizacija 1Tomislav Sunić, foto: Kulturni centar Novog Sada

Antifašitička Akcija Novog Sada i Antifašitički front 23. oktobar saopštili su da je Kulturni centar Novog Sada već dugo mesto „intelektualnog“ okupljanja ekstremne desnice i otvorenih fašista, te da je u izvesnom smislu postao mesto okupljanja „intelektualnog“ krila fašističke „Crne internacionale“.

“Tako je pre neki dan u Kulturnom centru Novog Sada održano predavanje Tomislava Toma Sunića, notornog ustaškog intelektualca i jednog od osnivača proustaške političke platforme „Hrvatski suverenisti“.

Organizatori okupljanja međunarodne ekstremne desnice u KCNS su obično Miša Đurković, poznat po tome što je pre nekoliko godina u Matici srpskoj organizovao predavanja nemačkih fašista iz Alternative za Nemačku (AfD) i Pegide, te Nemanja Starović, lokalni funkcioner Srpske napredne stranke”, saopštile su ove organizacije na društvenim mrežama.

Kako dodaju, “predavanja međunarodnih fašista” u Novom Sadu finansiraju se iz sredstava ustanova koje su na budžetu grada Novog Sada i pokrajine Vojvodine, dakle parama poreskih obveznika.

“Zahvaljujući velikim srpskim patriotama iz partije koja obavlja vlast u gradu, pokrajini i republici, Novi Sad je postao crna rupa u kojoj svaki fašistički ološ Evrope može da dođe i bude ugošćen od strane lokalnih institucija na račun njegovih građana”, zaključili su u saoštenju.

Bojan Panaotović, direktor i glavni i odgovorni urednik KCNS, kaže za Danas da Tomislav Sunić pre svega izražava poštovanje prema Srbiji i sprskom narodu i da niti u jednoj rečenici nije omalovažio našu zemlju, niti promovisao bilo kakve šovinističke stavove.

“Kulturni centar ne ulazi u polemiku i ne komentariše saopštenja marginalnih organizacija, ali napravićemo izuzetak zbog korektne saradnje sa novinarom, ali i zbog notornih neistina iznetih u tekstu. Da kojim slučajem Sunić i jeste neoustaša, a to nije jer ga mi tada ne bi zvali, predavanje je imalo za temu Špenglera i progresisam. Ono što je ključno, da li je kako kažu KCNS leglo najcrnjeg ekstremizma, ukoliko je ugostio u minulih nekoliko godina Hrvoja Klasića, Tvrtka Jakovinu, Gordana Duhačeka, Iva Viskovića, Dušana Janjića, Zlatka Dizdarevića, Dragana Markovinu i mnoge druge. Da li su ovi uvaženi gosti šovinisti i ekstremisti”, kaže Panaotović.

Kako dodaje, gostovanje Sunića je bilo gratis i ukoliko se pronađe da su jedan dinar poreskih obveznika potrošili na to predavanje, on će da podnese ostavku.

Istiće da se u domenu najgore demagogije i populizma, širi netrpeljivost prema jednoj ustanovi u Novom Sadu koja je između ostalo ugostila niz levičara i građanski orjentisanih intelektualaca iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, te da oni sigurno ne bi došli u “leglo ekstremne desnice”.

“Nisam Sunićev istomiljenik, mislim da je u prošlom veku bio sklon idejama hrvatske desnice protiv koje sam apsolutno. U međuvremenu je evoluirao u svojim stavovima, prevazišao je ideje eksremne desnice. Pratio njegova predavanja pre nego što sam odobrio njegov nastup. Video sam da u njemu postoji želja da se prave mostovi i da ne treba više kopati ratne sekire između Srba i Hrvata”.

Predavanje, kako su ga na sajtu KCNS predstavili, „književnika, diplomate i političkog emigranta Tomislava Sunića“, na temu „Opadanje u istorijskoj perspektivi, od Juvenala, Špenglera do savremenog liberalizma: religija progresa kao pokretač društvenog rasula”, održano je 14. decembra u Klubu „Tribina mladih”.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari