NPSS optužuje Vučića, Stefanovića, Hrkalović i druga lica za pokušaj ubistva policajca Vidojevića 1Zdravko Rajević (Foto: Jelena Diković)

Novi policijsko skindikalni savez podneo je danas još krivičnu prijavu protiv državnog vrha i policijskih struktura, ovog puta zbog tvrdnji o pokušaju ubistva predsednika tog sindikata Momčila Vidojevića.

Krivičnom prijavom, koja je predata Višem javnom tužilaštvu, obuhvaćeni su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, državni sekretar MUP-a Milosav Miličković, tadašnja državna sekretarka MUP-a Biljana Popopvić Ivković, Vladimir Rebić, nekadašnji direktor policije, pomoćnin načelnika u Operativnom centru u MUP-u Dejan Živaljević, bivši načelnik u Operativnom centru MUP-a Milomir Čabarkapa, zamenik načelnika u Operativnom centru MUP-a Aleksandar Čejović, policijski službenik u PU u Nišu Miloše Jelenković, policijski službenik Uprave granične policije MUP-a Živko Radovanović, policijski službenik u PU u Šapcu Miljan Stević, kao i više NN lica čiji tačan identitet tužilaštvo treba da utvrdi.

Oni se u krivičnoj prijavi NPSS-a terete da postoji osnova sumnje da su izvršili krivično delo Teško ubistvo iz Krivičnog zakonika, član 114., stav 2 a koji kaže da je teško ubistvo “ko drugog liši života na svirep ili podmukao način”.

“Postoji osnova sumnje da su se unapred navedena lica udružila i organizovala u cilju likvidacije Momčila Vidojevića, kako bi ga onemogućili da ubuduće iznosi u javnost podatke o kriminalnim aktivnostima rukovodstva MUP-a oformljenog pod patronatom Nebojše Stefanovića, što je Momčilo bez straha činio, te njegovom likvidacijom dali primer ostalim policijskim službenicima da se pridržavaju “zakona ćutanja” kako bi oni dalje nesmetano štetili budžet MUP-a, a samim tim i republički budžet”, navodi se u prijavi u koju je Danas imao uvid.

Dodaje se da je Vidojević izbegao smrt zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu policijskog službenika pošto je pripadnik MUP-a od 1994. godine.

Kako je medijima ispred Palate pravde rekao potpredsednik ovog sindikata, Zdravko Rajević, Vidojević se trenutno nalazi u inostranstvu.

– Inspektor Aleksandar Ljubičić, koji je svojevremeno bio vršilac dužnosti zamenika načelnika Odeljenja za bezbednost tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića, javnosti je predstavio dokument poznat kao “targeti Dijane Hrkalović” (Rajević je medijima pokazao taj dokument, prim. aut.) i osoba pod brojem četiri gde se vide inicijali M. V. – Momčilo Vidojević”, naveo je Rajević.

U prijavi se ukazuje, dodao je Rajević, da je bilo u planu da se Vidojević smesti “u stacionarno lečenje u tačno određenoj ustanovi u Beogradu i prepusti na lečenje tačno određenom doktoru”.

– Momčilo je 23. septembra 2017. godine izašao prvi u javnost sa pričom o malverzacijama i zloupotrebama pri nabavci 1.000 vozila marke “škoda” za potrebe MUP-a i nakon dva dana mu je uručeno rešenje o prekidu radnog odnosa uz obrazloženje da svojevremeno nije podneo medicinsku dokumentaciju da je na bolovanju. Uprkos tome što je naknadno sve podneo, ni dan danas ne radi u MUP-u i protiv njega se vodi krivični i upravni postupak – ukazao je Rajević.

Dodaje da je potom 5. oktobra te godine Vidojević uhapšen i priveden u specijalnu zgradu u okviru SIV-a u kojoj je osim njega jedino bio saslušan Miroslav Mišković.

– Svi znamo koliku je štetu napravio Mišković, a šteta koja se pripisivala Vidojeviću je nepunih 2.000 evra – istakao je, između ostalog, potpredsednik NPSS-a.

Ovaj sindikat je prethodno podneo krivičnu prijavu zbog sumnji da je Dejan Jović, zamenik trećeg odeljenja Unutrašnje kontrole policije ubijen na Infektivnoj klinici, a potom i krivičnu prijavu protiv državnog vrha, policije, ali i Zvonka Veselinovića i Veljka Belivuka zbog optužbi da su izvršili terorizam u Savamali.

Rajević kaže da je krivična prijava za Jovića “nestala sa pisarnice” tužilaštva.

– Mi smo pre nekoliko dana podneli zvaničan zahtev da nam se dostavi tok predmeta. U slučaju da ne bude odgovora, prijavu ćemo proslediti Tužilaštvu za organizovani kriminal i da obuhvatimo službenika koji je primio krivičnu prijavu i predsednika Višeg suda zbog ometanja pravde – naveo je Rajević.

Što tiče krivične prijave za Savamalu, on je rekao da je 22. marta uredno zavedena i prosleđena u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari