NUNS: Hitno utvrditi ko je presreo novinarku KRIK–a i oduzeo joj opremu 1Foto: Pixabay/MoteOo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražio je danas da nadležni ograni hitno utvrde ko je presreo novinarku KRIK-a Bojanu Pavlović i oduzeo joj opremu, kao i da je zaštite u obavljanju posla zbog postajanja sumnje da joj je bezbednost ozbiljno ugrožena.

Kako se navodi u saopštenju NUNS-a, Bojani Pavlović je sinoć oko deset sati nepoznati muškarac oduzeo telefon nakon što je fotografisala sina predsednika Srbije Danila Vučića kako u društvu Aleksandra Vidojevića gleda fudbalski derbi.

„Protiv Vidojevića se vodi sudski proces za demoliranje jednog noćnog kluba a on se, prema navodima KRIK-a, vodi u bazi policije Srbije kao član crnogorskog kavačkog klana“, istakao je NUNS.

Kako je NUNS-u potvrđeno, Bojana Pavlović ih je fotografisala sa ulice, zabeležila kako sede zajedno u kafiću i otišla.

Ubrzo su je zaustavila trojica muškaraca koji su se predstavili kao službena lica. Pavlović je pokazala svoju novinarsku legitimaciju, ali su joj rekli da mora da sačeka patrolu.

Policajcima su se zatim pridružila još dvojica nepoznatih muškaraca i jedan od novopridošlih joj je oteo telefon iz ruke, na šta policajci nisu reagovali.

Posle kraće rasprave telefon joj je vraćen, ali tek nakon što je to odobrio Vidojević, koji je takođe prišao da se obrati novinarki Pavlović.

NUNS pruža punu podršku koleginici Pavlović u svakom smislu i podržava je u istrajnosti u izveštavanju u javnom interesu zbog čega plaća visoku cenu.

Na dan kada obeležavamo 19. godišnjicu ubistva novinara Milana Pantića nadležne organe podsećamo da nekažnjivost napada na novinare dovodi do novih napada, a gradjane Srbije ostavlja bez informacija od javnog značaja i doprinosi urušavanju demokratskog društva, saopštio je NUNS.