NUNS: Koluvijina tužba protiv KRIK pokušaj ućutkivanja medija 1Foto: Pixabay/ReadyElements

Tužba vlasnika farme Jovanjica, Predraga Koluvije protiv redakcije Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) predstavlja sedmi slučaj pritiska na novinare KRIK od početka godine i još jedan primer pokušaja ućutkivanja medija tužbom, ocenili su danas iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Iz udruženja su podsetili da je prvooptuženi za uzgajanje marihuane na farmi Jovanjica tužio urednika KRIK Stevana Dojčinovića i redakciju portala zbog izveštavanja o toj aferi kao i da traži „satisfakciju“ u iznosu od 400.000 dinara za „pretrpljenu duševnu bol“.

„KRIK o ovom slučaju izveštava od samog početka i prilikom izveštavanja poštuje pretpostavku nevinosti optuženog. Novinari KRIK preneli su navode iz optužnice kojom se Koluvija, kao prvooptuženi, tereti da je sa grupom drugih lica izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, stoji u saopštenju.

Navodi se da će po okončanju suđenja Koluvija imati pravo da javnost izvesti o ishodu krivičnog postupka kao i da bi, ukoliko bude oslobođen optužbi i takav zahtev podnese, KRIK i drugi mediji koji su izveštavali sa suđenja, takvom zahtevu morali da udovolje.

„Novinari i novinarke KRIK su od početka godine na meti različitih interesnih grupacija i pojedinaca, a pre svega na meti političara. Od početka godine u našoj bazi podataka zabeležili smo sedam slučajeva pritisaka na koleginice i kolege iz redakcije KRIK. Bez obzira na sve što im se dešava oni istrajavaju svom poslu i zbog toga im javnost duguje zahvalnost“, naveli su iz NUNS.

Dodali su da su u prethodnih godinu dana podnete takozvane SLAPP ili strateške tužbe protiv učešća javnosti protiv više od 10 medija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari