NUNS: Pink promoviše haške osuđenike koji napadaju novinare 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

„Bivši lider radikala i haški osuđenik Vojislav Šešelj je tokom gostovanja u emisiji „Novo jutro“ na televiziji Pink izrekao uvrede na račun novinarke Danasa Snežane Čongradin i novinara i urednika sportsko-političke Galaksije Milojka Pantića, a tom prilikom predstavio je i knjige koje je o njima napisao“, navodi se u saopštenju“ navodi se u saopštenju NUNS-a.

Knjige uvredljivih naslova koje novinare etiketiraju kao izdajnike jer ga u svojim kolumnama nazivaju ratnim zločincem Vojislav Šešelj je predstavio na televiziji sa nacionlanom frekvencijom.

„Tom prilikom optužio je novinarku i kolumnistkinju Danasa Snežanu Čongradin da “Napada sve srpsko – i predsednika republike i patrijarha najgorim izrazima i najgorim uvredama”, što predstavlja targetiranje i može ugroziti bezbednost novinarke“, navode oni u saopštenju.

NUNS je podsetio i da Vojislav Šešelj nije prvi put napao Snežanu Čongradin.

„On je uvrede izrekao na televiziji Pink koja pretenduje da obnovi dozvolu za korišćenje nacionale frekvencije. Ova televizija nastavlja da neguje uvredljivu retoriku i pored toga što je pre dva dana vlasnik televizije Željko Mitrović prilikom predstavljanja novog elaborata u Regulatornom telu za elektronske medije obećao da će Pink poboljšati svoj program“, kažu oni.

U saopštenju ističu da je zabrinjavajuće to što mediji i dalje daju prostor Vojislavu Šešelju s obzirom da je, kako kažu, njegov način komuniciranja prepun uvreda i osuđivanja i kao takav je neprihvatljiv u javnom prostoru, dodaju i da on i njegova stranka više nisu relevantan politički činilac u Srbiji, i osuđuju vređanje i etiketiranje novinara.

„Budući da je u toku proces dodele dozvola za emitovanje televizijskog programa na nacionalnim frekvencijama, a televizija Pink ne može da se suzdrži od uvredljivog sadržaja koji emituje, smatramo da je upravo ovaj incident dokaz da Pink namerava da nastavi sa zloupotrebom ovog javnog dobra. Zato pozivamo REM da prilikom odlučivanja o dodeli nacionalne frekvencije poštuje zakon i uzme u obzir prethodno ponašanje emitera“, zaključuje NUNS u saopštenju, i poziva medije da ne daju medijski prostor haškim osuđenicima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari