NUNS pozvao da se sankcionišu listovi koji su objavljivali detalje o otmici devojčice 1Foto: Logo NUNS-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas objavljivanje detalja saslušanja otmičara u pojedinim novinama, čime su, kako su ocenili, grubo prekršene zakonske i etičke norme o privatnosti i dostojanstvu maloletne žrtve.

U saopštenju, NUNS je pozivao nadležno tužilaštvo da protiv tih listova preduzme odgovarajuće sankcije jer su „najgrublje“ prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima kojim se nalaže da se „opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja“.

Udruženje je podsetilo da su tim tekstovima novina, „poznatih po upornom nepoštovanju novinarske etike“, grubo prekršili i Kodeks novinara Srbije koji novinare i urednike obavezuje da poštuju i štite prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina.

Pozvali su i Ministarstvo kulture i informisanja da javno osudi sramnu uređivačku politiku tih novina i u skladu sa svojim nadležnostima podnese prijave tužilaštvu zbog skandaloznog kršenja zakona.

Pojedini tabloidi u današnjem broju na naslovnim stranama donose izjave uhapšenog Ninoslava Jovanovića o tome kako je danima mučio otetu dvanaestogodišnju devojčicu.

Da podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je da naslovne strane pojedinih današnjih tabloida predstavljaju „dno medijskog nemorala i bestidnosti“ i najavilo da će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti, kao i da očekuje brzu i odlučnu reakciju javnog tužilaštva.

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je današnje naslovne strane „Srpskog telegrafa“ i „Informera“ kojima se, objavljivanjem iskaza višestruko osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića, grubo krši dostojanstvo i privatnost maloletne žrtve, što je zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, takođe je osudila objavljivanje detalja o otmici i nasilju koje je pretrpela Monika Karimanović na naslovnim stranama nekoliko dnevnih novina.

Povodom objavljivanja delova iskaza osumnjičenog Ninoslava Jovanovića o zlostavljanju Monike Karimanović redakcija Srpskog telegrafa se izvinila Moniki, njenoj porodici i javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari