NUNS: Predsednik opštine Bujanovac da dozvoli novinarima da rade svoj posao 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da je diskriminacija novinara i medija zabranjena Zakonom o javnom informisanju i medijima, nakon što je predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi najavio da će portalu Bujanovačke zabraniti da prati opštinske sednice.

„Naime, on je 25. decembra na sednici Opštinskog veća, tokom rasprave o budžetu za 2022, nezadovoljan načinom kako spomenuti portal izveštava, najavio je da će Bujanovačkim biti zabranjeno da prate njihove sastanke“, navodi se u saopštenju.

Iz NUNS-a navode da je ta najava predsednika opštine usledila nakon prošlonedeljnog pisanja Bujanovačkih o pretnji istog funkcionera, kada je upozorio medije da više „ne smeju da objavljuju njegove porodične fotografije jer će o tome razgovarati na sudu“.

„Diskriminacija novinara i medija zabranjena je Zakonom o javnom informisanju i medijima, član 4, stav dva i tri. Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu“, istakli su iz NUNS-a.

Naglasili su da se ne sme ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija.

„Naše udruženje podseća predsednika da je kao funkcioner izložen većoj pažnji javnosti od drugih građana, što je i regulisano gore pomenutim zakonom, te je dužan da trpi kritike, član 8. Svakako moramo da napomenemo da je ovakvo ponašanje ličnosti na javnoj funkciji nedopustivo i neprimereno, stoga je on dužan da dopusti novinarima i medijskim radnicima da neometano rade svoj posao“, navodi se u saopštenju.

NUNS je najavio da će taj slučaj uneti u Bazu napada i pritisaka na novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.