NUNS zahteva od Vučića povlačenje izjave i izvinjenje novinarima 1

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije he osudilo izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je nezavisne novinare sa severa Kosova označio kao „medijsku agenturnu mrežu direktno plaćenu spolja koja ruši jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“.

“Ovom defamatorskom i ničim potkrepljenom izjavom, predsednik države se brutalno obrušio na naše koleginice i kolege iz malih redakcija sa severa Kosova i praktično ih označio kao legitimne mete za odstrel”, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Kako se precizira “ovo nije prvi put da naše koleginice i kolege sa severa Kosova trpe pritiske, u nekoliko navrata bili su na  udaru direktnih fizičkih, verbalnih i hakerskih napada”.

NUNS podseća da je ovakva retorika vrlo opasna pogotovo na Kosovu gde je situacija već godinama unazad na ivici konflikta.

“Podesećamo da je  vlast sličnom retorikom napadala i klevetala Olivera Ivanovića, nakon čega je usledilo njegovo svirepo ubistvo.

Zato zahtevamo da se predsednik Srbije u najkraćem mogućem roku povuče ovu izjavu i uputi izvinjenje novinarkama i novinarima sa severa Kosova koji časno i profesionalno rade svoj posao”, zaključuje se u saopštenju NUNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari