NVO: Brnabić i Lajčak da osude zastrašivanje i govor mržnje prema Albancima 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Inicijativa mladih za ljudska prava – Kosovo osudile su danas „praksu zastrašivanja“ od strane BIA prema kosovskom novinaru Adriatiku Keljmendiju i poruke mržnje koje su tokom decembra poslate albanskoj porodici u Boru.

U zajedničkom saopštenju je zatraženo od premijerke Srbije Ane Brnabić i predstavnika EU Miroslava Lajčaka da „jasno osude“ ove napade, a od tužilaštva i policije da efikasno istraže te slučajeve i prekinu sa praksom nekažnjivosti.

Upozoreno je i da je zastrašivanje Albanaca „sve suprotno od regionalnih inicijativa za saradnju kao što je „Otvoreni Balkan“, te ocenjeno da to može izazvati ponovo bojkot albanske zajednice na popisu stanovništva Srbije 2022.

„Kao što su uhapšene osobe koje su palile zastavu Srbije u Tirani, pred sastanak lidera u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, naše je pravo da od vlasti u Srbiji zahtevamo da BIA prekine sa ovom vrstom zastrašivanja prema Keljmendiju i da se pronađu i odgovaraju napadači koji prete porodici u Boru“, ističe se u saopštenju.

Navedeno je da je Koalicija za REKOM saopštila da više godina, na aerodromu ili po dolasku u Beograd, inspektori BIA obavljaju informativni razgovor sa Kelmendijem, javnim zagovaračem te koalicije i direktorom televizije Klan Kosova iz Prištine, „ispitujući ga o razlozima dolaska i političkim stavovima“.

Podseća se da su poruke mržnje prema jednoj albanskoj porodici u Boru, osvanule 12. decembra na zgradi u kojoj žive i da do danas nema informacije da je neko procesurian.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari