NVO: Država nastavlja da podgreva atmosferu netrpeljivosti prema LGBT zajednici 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Akademija za razvoj demokratije ocenila je danas da je zabrinjavajuće to što, nakon prekršenih obećanja i neispunjenih obaveza preuzetih prilikom apliciranja za Evroprajd, režim u Srbiji „nastavlja da podgreva atmosferu netrpeljivosti prema LGBTQI zajednici“.

Kako se navodi u saopštenju te nevladine organizacije, režim LGBTQI zajednicu predstavlja kao faktor koji želi da unese nemir, destabilizuje državu i ugrozi njenu bezbednost, čime se direktno „ne samo dovodi u pitanje poštovanje njihovih prava, nego se izazivaju netrpeljivost i mržnja prema njima“.

„Republika Srbija dužna je da svim svojim gradjanima garantuje poštovanje ljudskih prava i da im obezbedi ravnopravan tretman pred zakonom, te da ih zaštiti od nasilnika i svih koji im prete i ugrožavaju ih. Jedino tako će pokazati da je pravna država koja ravnopravno tretira sve svoje gradjane i koja je spremna da postane deo evropske porodice naroda“, dodaje se u saopštenju.

Oni su istakli da dok država ne bude bila spremna na to, svi moraju solidarno ustati u zaštitu onih kojima država na ovakav način krši osnovna ljudska prava, zbog čega su pozvali sve gradjane i gradjanke Srbije, nevladine organizacije, aktiviste, borce za ljudska prava iz celog regiona da prisustvuju šetnji u okviru Evroprajda, zakazanoj za 17. septembar u 17 časova u Beogradu.

„To je način da zajedno pomognemo onima koji danas biju najvažniju bitku za ljudska prava – pravo na slobodan i dostojanstven život, jednakost pred zakonom i poštovanje različitosti“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari