NVO Građanske inicijative prikuplja novac za kazne učesnicima blokada puteva 1Ekološki protest Foto: FoNet/Milica Vučković

Nevladina organizacija Građanske inicijative saopštila je danas da je pokrenula akciju prikupljanja novca za pokrivanje troškova kazni izrečenih građanima zbog učešća u blokadama saobraćaja tokom decembarskih protesta.

Iz te NVO su naveli da je zbog navodnog kršenja zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, gotovo 150 građana u više od 50 gradova Srbije dobilo prekršajne prijave na kućne adrese.

„Iako su njihovi zahtevi usvojeni, građani i građanke koji su učestvovali u protestima protiv zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i zakona o eksproprijaciji su i dalje izloženi progonu i pritiscima, pogotovo oni u manjim sredinama, a institucije ne čine dovoljno da osiguraju njihovu bezbednost“, ocenili su iz Građanskih inicijativa.

Pozvali su institucije da „prestanu sa pritiscima“ na učesnike protesta i najavili da će građanima koji žele da ospore prekršajne prijave na sudu, obezbediti advokate.

Zainteresovani građani mogu podržati kampanju putem linka https://www.donacije.rs/projekat/sugradjani-odbrana/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari