NVO i mediji: Oštećenje pravoslavnih spomenika sraman čin 1Novi Pazar Foto: BETAPHOTO/ISHAK SLEZOVIĆ/DS

Desetak novopazarskih nevladinih organizacija i medija, danas, su najoštrije osudili skrnavljenje i rušenje spomenika na pravoslavnom groblju Šestovo u Novom Pazaru.

U saopštenju su ocenili da je „nedopustivo da se u 21.veku suočavamo sa ovakvim nedelima, koja nisu samo vandalski čin, već i akt mržnje“.

Potpisnici saopštenja smatraju da svi zajedno treba najoštrije da osude sraman čine, „bez obzira što počinioci nisu ostavili nikakav znak koji bi ukazivao da se radi o aktu izazivanja nacionalne i verske mržnje i zbog same poruke koju ovakav akt može da šalje“.

Nevladine organizacije Sandžački odbor za zaštitu ljudskih pravam Kulturni centar Damad, Urban-in, Akademska inicijativa „Forum 10“ i Monitor i mediji Radio Sto plus i portali A1 i Takt mediji, podsećaju da je ovaj grad i u vreme „najintenzivnijih kriza važio za region poštovanja i međusobnog uvažavanja građana različitih nacionalnosti“ i uvereni su da su stanovnici Novog Pazara, bez obzira na nacionalnu,versku i drugu pripadnost, „iskreno protiv svakog ko pokušava da na ovakav ili bilo koji drugi način ugrozi mir i stabilnost“.

Minulog petka, na pravoslavnom groblju Šestovo, otkriveno je 7 oštećenih i porušenih spomenika. Policija je, nakon prijave, odmah izašla na lice mesta i izvrđila uviđaj.

PU Novi Pazar kjoš uvek nije se oglasila ovim povodom. Jedina informacija je da se intezivno radi na rasvetljavanju ovog događaja, koji je uznemirio Novopazarce. Nezvanično, na oštećenim i porušenim spomenicima vidljivi su tragovi blatnjave obuće. Istraga treba da utvrdi da li se radi o jednom ili više počinilaca.

Gradska uprava će finansirati obnovu oštećenih i porušenih nadgrobnih spomenika. Ovo je medijima rekao novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac, prilikom obilaska groblja na Šestovu.

Biševac i njegov zamenik Igor Novović razgovarali su sa starešinama Petrove i crkve Svetog Nikole, Tomislavom Milenkovićem i Slobodanom Đorićem. Osudili su ovaj vandalski čin i izrazili uverenje da će nadležni organi brzo rešiti slučaj i počinioce privesti pravdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari