NVO: Istraga se sprovodi u medijima umesto u institucijama 1Ilustracija Foto: EPA/DANIEL IRUNGU

Nacionalna koalicija za decentralizaciju iz Niša pozvala je danas medije ali i Železnicu Srbije da se uzdrže od izjava o odgovornosti dok se ne sprovede detaljna istraga železničke nesreće kod Donjeg Međurova, u kojoj je poginulo pet a povređeno više desetina ljudi.

„Izjave kojima predstavnici Železnica Srbije sami sebe oslobadjaju odgovornosti i njihovo prenošenje u medijima ne služi za zaštitu interesa istrage. Železnice Srbije ne mogu da utvrdjuje sopstvenu odgovornost“, navela je ta organizacija.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju je ocenila da bi istraga morala da utvrdi ne samo okolnosti koje su neposredno uticale na nesreću tog dana, već i sistemske nedostatke koji su direktno ili indirektno povećali šansu da do nesreće dodje, kao i koja činjenja ili nečinjenja su dovela do umanjenja bezbednosti samog prelaza.

„Ukoliko država Srbija nije u stanju da obezbedi kompetentnu i nezavisnu istragu, svakako se može obratiti medjunarodnim stručnim telima u čije rezultate javnost može verovati. Pozivamo predstavnike institucija da se ponašaju odgovorno i da obezbedjivanjem nezavisne istrage pokažu poštovanje prema žrtvama, povredjenima i porodicama žrtava“, dodaje se.

Ta organizacija je, takodje, ocenila da je bez ozbiljne istrage i preduzimanje mera za poboljšanje bezbednosti samo pitanje trenutka kada će se ponovo desiti takva ili teže nesreća.

„Nijedna politička karijera nije vrednija od života“, smatraju u toj koaliciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.