NVO iz Novog Pazara pozivaju na smirivanje tenzija u gradu 1Foto: S. N.

Više nevladinih organizacija iz Novog Pazara osudilo je danas kao „neprimerenu i neadekvatnu“ proslavu Ramazanskog bajrama u blizini naselja Šestovo u tom gradu, koje je, od strane dela Srba koji tu većinski žive, protumačeno kao teška provokacija.

Organizacije „Urban In“ i „Forum 10“ podsetile su u zajedničkom saopštenju i da je početkom godine grupa kamiona okićena srpskim zastavama u dugoj koloni prošla kroz centar Novog Pazara, što je prvi put da je tako proslavljen Božić, a što je deo javnosti okarakterisao kao provokaciju.

Podsetili su i na nacionalističke ispade u Priboju gde su mladići pozivali na „pucanje u džamije“ i gde su osvanuli grafiti podrške Ratku Mladiću osuđenom za ratne zločine u BiH.

„Bez obzira na sve to, ubeđeni smo da reciprocitet u provokacijama nije adekvatan odgovor u suprotstavljanju i borbi protiv različitih oblika ekstremizma koji se manifestuju u javnom prostoru, već upravo suprotno – stvara mogućnost novih, sve težih, incidenata koji bi dodatno značajno uticali na pogoršanje odnosa između Bošnjaka i Srba koji žive na ovom području“, stoji u saopštenju.

Organizacije su pozvale na „glasno i kontinuirano“ suprotstavljanje svim oblicima ekstremnog delovanja koji po njihovoj oceni, mogu dovesti do nesagledivih posledica po građane Novog Pazara.

“Na žalost, ovaj i drugi ‘međunacionalni incidenti’ kojima svedočimo u poslednjih nekoliko meseci u našem gradu, neodoljivo nas podsećaju na mnoge takve iz vremena devedesetih godina prošlog i, posebno, početkom ovog veka. Izražavamo ozbiljnu bojazan i veliku sumnju da su i ovi incidenti spontani i da nisu ili dogovoreni u Beogradu ili, makar, odobreni od strane trenutnih vladajućih struktura u Beogradu“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je „ponovo na delu nezvanična, perfidna i veoma opasna politika stvaranja područja kontrolisanih tenzija“, za šta je kako su naveli, Sandžak idealan.

Dešavanja poslednjeg dana Ramazana u Novom Pazaru osudilo je i udruženje građana „Središte“, ocenivši da su „izmanipulisani građani izgubili svoj kompas“, te da su verski praznici u Novom Pazaru postali bezbednosni rizik i pretnja, jer se pretvaraju u festival mržnje, nacionalnističkih ispada i uvreda.

Sve tri organizacije su pozvale nadležne državne organe, političke stranke, verske zajednice, akademsku javnost, medije, organizacije civilnog društva, ugledne pojedince i druge društvene aktere da proaktivno deluju i doprinesu smirivanju tenzija, normalizaciji situacije i spreče senzacionalističko izveštavanje, širenje mržnje i netrpeljivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari