NVO zabrinute za "život i zdravlje" mladih aktivista nakon izjave Ane Brnabić 1foto FoNet/TV FoNet

Organizacije civilnog društva izrazile su danas veliku zabrinutost za život i zdravlje mladih aktivista koji se bore za fer i slobodne izbore nkon veoma oštrih javnih napada na njih, poput nastupa premijerke Ane Brnabić koja je u emisiji Hit tvit na televiziji Pink pozvala institucije da rade svoj posao u slučaju aktivista.

Saopštenje potpisuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative, Katalist Balkans (Catalyst Balkans), Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Fondacija Slavko Ćuruvija, Partneri Srbija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Komitet pravnika za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Novi Optimizam, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Autonomni ženski centar, Šer Fondacija (SHARE Fondacija) i CRTA.

Kako se navodi, Brnabić je pozvala institucije „da rade svoj posao“ u slučaju aktivista neformalne grupe SviĆe Nikole Ristića, kog je označila kao nasilnika i fašistu, kao i Ivana Bjelića.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, ove reči razumemo kao pritisak izvršne vlasti na tužilaštvo kako bi se kaznili aktivisti samo na osnovu instrukcije premijerke.

Uvrede i diskvalifikacije koje je iznela premijerka inspirišu nasilje i stvaraju atmosferu u kojoj su napadi na aktiviste i aktivistkinje opravdani, što predstavnici vlasti dobro znaju, istakle su organizacije civilnog društva.

„Smatramo da zastrašivanje nije prihvatljivo, a posebno zabrinjava što dolazi od predsednice Vlade u tehničkom mandatu koja relativizujući termin fašizma verbalno napada mlade aktiviste“, naglasile su organizacije.

Alarmantno je, kako se navodi, što hajka na aktiviste i pozivi na sankcionisanje dolaze svega par meseci nakon hapšenja mladih ljudi tokom protesta u decembru 2023, kojima se na teret stavljalo i teško krivično delo, nasilno rušenje ustavnog poretka.

U svetlu predstojećih lokalnih izbora i atmosfere u društvu koju karakterišu tenzije i nestabilnost, odgovorno postupanje najviših zvaničnika i njihova retorika ključni su za bezbedan javni prostor koga odlikuje pluralizam mišljenja, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari