O kazni za profesore nakon pravosnažne presude 1Foto: MUP Srbije

Univerzitet u Kragujevcu još uvek nije reagovao povodom prošlonedeljne presude Višeg suda u Smederevu kojom je 16 optuženih u aferi Indeks zbog prodaje ispita i diploma na kragujevačkom Pravnom fakultetu osuđeno na ukupno 61 godinu zatvora.

Rektor kragujevačkog Univerziteta Nenad Filipović nije želeo da se oglašava o presudi smederevskog suda i o tome kada će oglasiti Etička komisija, odnosno Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta, čije zasedanje rektor može da inicira.

Prema članu 64 Zakona o visokom o obrazovanju, Odbor je obavezan da reaguje u ovakvim situacijama.

Taj odbor, s obzirom da ne utvrđuje krivičnu odgovornost, već akademsku čestitost aktera afere Indeks, mogao je da se oglasi mnogo puta od februara 2007. kada su osumnjičeni profesori i saradnici pravnih fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu pohapšeni, ali nije.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Kragujevcu koji, kako doznajemo, nije zasedao godinu dana, po svemu sudeći, neće to učiniti ni nakon presude smederevskog suda.

Ne oglašavaju se ni na Pravnom fakultetu čiji su rukovodioci i profesori osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Dekan tog fakulteta Dragan Vujisić juče nam je, u telefonskom razgovoru, rekao da fakultet ne može da reaguje, jer su u toj visokoškolskoj ustanovi za presudu suda u Smederevu saznali iz medija, pošto još nije ni stigla na fakultet.

– Ta presuda je, u svakom slučaju, neprijatan trenutak za fakultet, ali i za Univerzitet i grad. Fakultet, međutim, i posle te presude, svoj posao mora, kao što je to činio i pre nje, da radi što kvalitetnije i organizovanije. Da smo tako radili i da tako radimo, pokazuju činjenice da su naši studenti uspešni gde god da rade. Naši studenti su nedavno osvojili prestižnu nagradu na takmičenju mladih pravnika u Strazburu. Imamo veliku podršku studenata, kao i brojne sporazume sa državnim ustanovama i institucijama, kaže Vujisić.

Na pitanje da li će Etička komisija fakulteta da ocenjuje akademsku čestitost osuđenih profesora, naš sagovornik kaže da najpre treba sačekati pravosnažnu presudu.

Šta sa studentima koji su kupovali ispite

Dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Dragan Vujisić kaže da pravosnažnu presudu treba sačekati i kako bi se donela odluka šta će biti sa svim onim studentima za koje je u dosadašnjem postupku utvrđeno da su kupovali diplome i ispite.

– Najpre treba da vidimo presudu Višeg suda u Smederevu, a određene procedure na fakultetu možemo da pokrenemo posle pravosnažne presude, poručuje Vujisić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari