O Lali i Sosi usred epidemije 1Foto> Privatna arhiva

U moru šala i veselih poruka koje građani tokom epidemije i smanjene socijalne aktivnosti razmenjuju društvenim mrežama, bodreći sebe i druge duhovitošću, posebno mesto zauzele su “kuvarice” Gorana Novakova, dečjeg pisca, ilutratora i karikaturiste iz Novog Kneževca.

Ove sasvim originalne šale, nacrtane po ugledu na krpe izvezene plavim koncem koje su ukrašavale zidove nekadašnjih kuhinja Goran skoro svakodnevno isporučuje na svom Fejsbuk profilu, odakle potom brzo bivaju razgrabljene jer su autentične, naše, svako se u njima prepozna u ovim danima izolacije.

Uostalom, ko ne voli da se do suza nasmeje Lali i Sosi usred pandemije kad Goran Novakov poruči “Lala Sosi asepsola nosi, kad se mazu da se ne zarazu” .

Ili kad narcta Lalu za astalom, pred prepunom vanglom testa, kako kaže “Ja u kući već kuburim s mestom, jer me non stop podvrgavu testom. Ako žvaknem još jedno gibanče, će propadnem komšiji u stanče !”.

O Lali i Sosi usred epidemije 2

– Prvo da vam kažem da ja čitam samo Danas. Eto, ne crtam političku karikaturu ali kada je trenutak kao ovaj, koji zahteva neku pobunu, odgovor, ja počnem da se bunim smehom – kaže Goran Novakov.

To koliko su brzo postale popularne njegove kuvarice tokom epidemije virusa Kovid, Novakov kaže da ga je iznenadilo. -U početku sam se ustručavao da ih objavim, ali sada mi je drago jer razmena pozitivne energije prija. I sam pratim duhovite objave – priča Goran Novakov.

O Lali i Sosi usred epidemije 3

On kaže da prvo smisli tekst a potom počne da crta, a inspiraciju sada nalazi svakodnevno. -Kod kuvarica je zanimljivo da ih je teško smisliti, ali kad ideja dođe nastaju u trenutku. Kratke su, sažete i u dobrom duhu – objašnjava za Danas.

Novakov je pisac za decu i illustrator, objavio je do sada tri zbirke pesama za decu Let šašave ptice, Zrikni svet kroz rozle đozle, Lepo živi miš u bioskopu, zatim zbirku kratkih priča za decu Šerpu svrbi testo, kao i slikovnicu o štetnosti narkotika Sve su droge babaroge.

Ilusttruje svoje knjige ali i knjige drugih pisaca. -Kuvarice sam zavoleo devedesetih i tada počeo da ih crtam. Nekako teška vremena traže reakciju a ja sam je našao u ovom vidu karikature.

O Lali i Sosi usred epidemije 4

Za to su zaslužni Dušan Radović, čije sam kuvarice čitao i zavoleo, i Dušan Petričić koji mi je velika inspiracija. Tih teških devedesetih za lokalni list u Novom Kneževcu, kad su građanima sekli struju, nacrtao sam jednu kuvaricu koja je preživela trenutak “Došo majstor struju da iseče, nek sačeka ćurku da ispečem”.

Do sada sam ih nacrtao toliko da bi već mogla knjiga da se objavi. I sada mogu da kažem da je kod mene smeh refleks na težak trenutak, karikaturom počnem da se bunim – kaže Goran Novakov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari