KnjigaParadoks

Knjiga Paradoks necepanja atoma, koju je nedavno objavio Heliks, treći je deo edicije dr Milana M. Ćirkovića (zajedno sa Artefaktom za svemirsko putovanje i Opštom teorijom žirafa).

Pred čitaocem je naslov izuzetne književne snage i britkog promišljanja o naizgled jednostavnim i zabavnim umetničkim kreacijama. Milan Ćirković pokazuje koliko se dubina uma može iskopati oko produkata imaginacije. Reč je o tekstovima koji će u mozgovima čitalaca, ukoliko im to dopuste, uposliti dobar deo apstraktnih kognitivnih kapaciteta.

Predstava o malecnom nebeskom telu, koje je samo jedno od strahovitog mnoštva u neverovatnom prostranstvu, a naseljeno je malecnim bićima sa ego-manijakalnom predstavom o sopstvenoj mentalnoj veličini i važnosti, zasigurno poprima razmere parodije kada se stvar sagleda na taj način, iz kosmičke perspektive.

Paradoks necepanja atoma usmeren je ka naglašavanju upravo ove perspektive i to na originalan način – analizom obilja naučnofantastične literature, kultnih filmova i televizijskih serija. Ćirković nudi i značajno dublje povezivanje SF sfere ljudskog uma sa temeljima nauke, čak i epistemologije.

Uporedo sa ekstenzijom bioloških zakona na čitav svemir, on zalazi duboko u problematiku filozofije nauke i njenog suštinskog konzervativizma kroz jasnu kritiku dogmatskog načina mišljenja na koji i nauka nije imuna.

Autor se igra po obodima zamišljenih iskustava koja ne moraju biti „kosmička čuda“ već samo nešto što nije ustanovljeno da se dešava u poznatoj prirodi, ali nije u suprotnosti sa prirodnim zakonima. Sloboda misli i nesputani uzlet imaginacije jesu, kako i Milan citira u svojoj knjizi, jedini način da se otkriju granice mogućeg kako bi se ljudi odvažili pomalo preko njih – u domen nemogućeg (Klark, 1962).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari