O nevoljnoj budućnosti sveta 1

Novi roman Miljenka Jergovića – Herkul, koji se nedavno, istovremeno, pojavio u Srbiji (Booka) i Hrvatskoj (Fraktura), ubojita je, opominjuća satira protiv svakog, a posebno domaćeg, nacionalizma i lokalnog fašizma.

To je knjiga koja je i mračna i smešna, knjiga iz koje iskače nevoljna budućnost sveta.

Reč je o kratkom romanu koji govori o opasnosti svakog fanatizma i laganog baratanja velikim rečima, opomena za kompletno ovdašnje stanovništvo. Roman nad kojim će se plakati, smejati se i užasavati, istovremeno. “Dobro natempirana roman-opomena i kratak ali zaglušujuće glasan poziv na povratak razumu”, stoji u najavi beogradske IK Biooka.

Godina je dve hiljade dvadeset i neka, Hrvatska je i dalje članica EU, ali njena ekonomija je na kolenima, turizam se urušio zbog prekomerne gradnje i epidemije trbušnog tifusa za koji su neprovereno optuženi islamski teroristi. Jedina svetla tačka i dalje je fudbalska reprezentacija koja žanje uspeh za uspehom.

General, veteran i heroj ratova u BiH i Hrvatskoj, Anto Gavran, zvani Ćumur, u svojoj velelepnoj kući na jadranskoj obali, u mestu Brižnik, daje intervju upravo na dan važne fudbalske utakmice između reprezentacija Hrvatske i Srbije. Istovremeno, nakon više od trideset godina izbeglištva i upornog izbegavanja povratka u Sarajevo, uspešni grafički dizajner i njegova supruga arhitekta odlučuju da svojim jaguarom prvi put dođu na odmor na jadransku obalu.

Te večeri, na magistrali koja prolazi kroz Brižnik događa se nesreća, kojom započinje odvijanje jedne strašne, neželjene povesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari