O njima zbog nas - promocija knjige Jelene Obućine (VIDEO, FOTO) 1Foto: Radenko Topalovic /Danas

Na izbornu tišinu kada svi ostali ćute, objavljena je prva knjiga Jelene Obućine „O njima zbog nas“. Stotinak uvoda objavljenih u dnevnom listu Danas ili ispričanih u Pregledu dana na Njuzmaks Adriji ilustrovanih karikaturama Predraga Koraksića Koraksa objavio je Dangraf.

Promocija knjige pred stotinak posetilaca protekla je u formi intervjua i reverznog intervjua. Autorka je propitivala svoje goste, Danicu Vučenić i Voju Žanetića, a onda su oni uzvratili unakrsnim ispitivanjem.

„Knjige su se nekada prvo pisale, pa se onda prepričavale, a sada je obrnuto – uvodnici su prvo bili na televiziji pa su onda odštampani. Mislim da ćemo znati šta ova knjiga znači tek za neko vreme, kada budemo tražili uspomene i kada neki ljudi budu kopali po istoriji. Tada će biti važno svedočanstvo“, ocenio je Žanetić.

„Da li nešto ne valja u vezi ove knjige?“. Neuobičajeno pitanje autora o svojoj knjizi, koje je Obućina postavila Danici Vučenić.

„Ne valja naša stvarnost. Nije knjiga kriva što nam se stvarnost kreće između bezbadežnosti i očaja. Knjiga podseća na triler u kome imamo zaplet, nismo sigurni ko je ključni krivac i ubica na kraju. Naziremo ko je žrtva, ali nema razrešenja. Možda razrešenje stigne u ponedeljak. Ali pre svega jako je zabavna.

Ovo podseća na vreme devedesetih kada se iz nekih komentara sticala slika stvarnosti umesto iz zvaničnih vesti. I sada iz nekih komentara, a ne iz izvornih vesti saznaješ šta se dešava. Slaganjem pazli u mozaiku neko ti slika stvarnost kakva jeste, a ne kakvu ti prikazuju da jeste“, opisala je Vučenić kako doživljava uvodnike iz zbirke „O njima zbog nas“, koja je prema rečima autorke mogla lako da se zove i „Obućina izuvanje“.

Jedno od pitanja ili kritika prema kolumnistima je da su subjektivni ili prekritični. Vučenić je istakla da je ta kritika bez osnova, jer kolumna je subjektivan stav i imaš pravo da budeš kritičan.

„To nije izveštavanje sa terena ili istraživačko novinarstvo“, poručila je ona.

Obućina je rekla i da bi drugu knjigu posvetila „dvojici Ljuba – Ljubi Stojadinoviću i Ljubi Živkovu, jer kada porastem htela bih da dosegnem njihovu lucidnost“.

Ona je rekal i da bi treću knjigu posvetila višegodišnjem uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću, uredniku RTS-a rečima: „Šteta što nisi smeo da vidiš“.

Na pitanje Vučenić, zašto ima potrebu da piše ove kolumne i javno kaže šta misliš o svemu, Obućina je odgovorila da nije ni znala da ima tu potrebu, dok nije probala.

„Na početku Pregled dan nije ni trebalo tako da izgleda, ali smo napravili prvi redakcijski komentar, mislim za 5. oktobar. Sloba (Georgijev), Nemanja (Vranjković) i ja smo pisali i razgovarali sa novinarima i shvatili da pišemo stav naše redakcije i došli smo do toga da mogu da kažem šta mislim o vestima koje čitam. I najčešći komentar koji dobijam je-baš sam i ja to mislio“.

O njima zbog nas - promocija knjige Jelene Obućine (VIDEO, FOTO) 12
Foto: Radenko Topalovic /Danas

Kod pisanja kolumni postavlja se i pitanje šta je krajnja mera kritike.

„To je činjenica. Ima puno uvodnika na temu kovida, ali nema kritika vakcinacije. Gde je činjenica neprikosnovena, tu je moja granica, jer bi sve drugo bilo, ne znam šta, propaganda“, kazala je Obućina.

Najčešći predmet uvodnika je Vučić, iza njega Ana Brnabić, što je očekivano po funkciji, ali Obućina ističe da je možda i najviše reagovala na Dariju Kisić Tepavčević, kada je čitala uvodnik koji se tiče tretmana dece u stacionarima.

S druge strane, trebali pisati i o opoziciji?

„Bio bi to i lak i jalov posao, da se spram užasa na jednoj strani bavim ljudima koji su već desetkovani. Ali nije ni da ih nisam pomenula“, odgovorila je Obućina napomenuvši da se pre svega obraća donosiocima odluka i da oni to čuju.

„Hvala Ivanu, Nemanji i Slobi. Ivan je suprug, prva ruka čitanja svakog uvodnika.

Nemanja Vranjković je kolega i Slobodan Georgijev je direktor Njuzmaks Adria“, zaključila je Obućina pre nego što je prešla na potpisivanje knjiga.

Biografiju na koricama knjige pisao je Daško Milinović, radio voditelj iz Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari