O Petritu Imamiju, intelektualcu u mračnim vremenima – ili demistifikacija obmana

Ostavite komentar


  1. Upravo danas sam zavrsio citanje trotomnog dela Petrita Imamija „Srbi i Albanci kroz vekove“. Stvarno je onako kako je opisano u ovom tekstu. Preporucujem.

    1. Pisac članka je izvanredno opisao Petrita Imamija kao ličnost, a i kao autora koji će svakako ostati zapamćen kao jako značajan.

    2. @milan radojlovic

      Bas danas , od svih dana, si zavsrio sa citanjem i sasvim slucajno, bas danas si nabasao na ovaj clanak i spontano napisao komentar koji je isto
      tako spontano podrzao tvoj drugar Dusan Janic. Fantasticno.

  2. Vec odavno nameravam da kupim ove knjige kad budem opet u Beogradu. Nisam znao da je gospodin Imami otisao od nas. Nek pociva u miru. Veliko postovanje za veliko delo pravog coveka.

  3. Poznavao sam Petrita, i mogu samo da potvrdim sve napisano u članku. Bio je izvanredan intelektualac i čovek. Meni je bio i ostao uzor. Nedostaje mi naše druženje u Triše Kaclerovića.

    1. Pa naravno kriticke komentare ovog Turcina, previse bliskog Aleksandru Vucicu, sa Kosmeta ne objavljujete, jer i vama nije jasno kako je neko mogao da pusti tekst u kome pise da su Srbi sami iskopali oci na freski svoje svetinje u Gracanici, a ne Arbanasi kako je to opevao u SIMONIDI Milan Rakic. Ali Vuciceva logistika se sada ustremila na Danas i tu prostora objektivnoj kritici ima da nema.
      P.s. Samo bez cenzure

      1. Nisu „Srbi“ iskopali oci vec pojedini lakoverljivi i maloumni posetioci koji su po naciji i veroispovesti verovatno i bili i srbi i pravoslavci. Apsolutno mogu da verujem da je to moguce objasnjenje je sam doziveo slican prizor u jednom manastiru u srbiji gde je zena kljucevima od auta pokusavala da iskopa „komad“ da ponese sa sobom kao uspomenu. Ima medju nama, kao sto je slucaj sa svima, idiota. Koga je blam da to prizna i ko nema licni integritet mozda ce lako optuziti nekog tamo tudjina jer je tako lakse. Sto bi jedan musliman ili katolik (vecina Albanaca) koji nema potrebe da ulazi u pravoslavni manasti iskopao bas oci? Vecina njih, kao i mi, gledaju svoja posla. Ja nemam potrebe da ulazim u dzamije ili katolicke crkve ali nemam ni potrebe da ih oskrnjavim. Ipak moras verovati da nas toliko mrze da je sve moguce. A kad malo razmislis shvatis da sve sto znas o Albancima ti je neko drugi prepricao.

        1. @Diaspora Serb

          Ti kao da si godinama ziveo na Kosovu, ako nisi sta lupetas onda o tome kakvi su Albanci.

        2. Ma da. Vi u dijaspori ste malo daleko. Sve znate, al nista ne vidite, mislim zbog daljine. Eto po vasoj tautologiji, Albanci koji su palili srpske crkve na Kosovu i Metohoji 17.marta 2004. Godine, mozda su zapravo Srbi. Jer da li je neki ulicni pozornik legitimisao fanatike koji su pred tv kamerama razglavljivali krst sa kupole crkve iz koje je kuljao dim od vatre koju mozda nisu upalili Albanci. Zasto ne Srbi, jel uzeo neko maticni broj od teroriste koji je zajahao pravoslavni krst. Sta ga znas sve je moguce, kao u ovoj vasoj bajci o Simonidi, da su Srbi u stvari potpalili sopstvene svetinje na Kosmetu, da bi se ogrejali pred put u jednom pravcu ka centralnoj Srbiji, jer ce ih ubuduce, kao dugogodisnje beskucnike cekati dugogodisnja zima.
          Sve je kod lopova moguce, koji i kad ga uhvate u kradji do lakata uvek govori-NISAM MAJKEMI.Ali, nismo bas svi na vasim opijatima, iako ste nas dobro uspavali.
          Medjutim svi vi treba da se bojite naseg budjenja, jer ono vise nece biti kreni-stani, vec gazi.

      2. A što Vi, g-dine Stanojlovicu, ne pročitate još mešto sem Rakićeve Simonide? Ne morate Imamijevu tromnu knjigu, nego neki tekst bar na internetu, slobodno ukucajte… i dobićete šta se stvarno desilo!…

  4. Ovako će neki intelektualac za jedno 20 godina pisati da je i krst na crkvi u Podujevu slomio neki pravoslavni hrišćanin a ne rulja koja je orgijala, rušila i palila

  5. Simonidi niko nije iskopao oci, ni Albanci ni Srbi. Rakic je pesmu pisao pocetkom 20. veka kad je freska bila uprljana i tesko vidljiva. Restauracija je izvrsena 70-ih godina 20. veka.. Oba oka su joj u potpunosti sacuvana. Postoje dva mala ostecenja iznad ociju za koje se ne moze znati kako su nastala. Restauratori su odlucili da ih ostave tako.

Ostavite komentar


Društvo

Porfirija – retka bolest o kojoj se malo zna 8

Porfirija – retka bolest o kojoj se malo zna

Nacionalno udruženje porfirija Srbija pokrenulo je kampanju za podizanje svesti u javnosti o problemima sa kojima se suočavaju pacijenti oboleli od porfirije, retke nasledne bolesti koja se javlja usled mutacija u genima, odgovornim za sintezu hemoglobina, ključnog proteina u crvenim krvnim zrncima.

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.