Bivši lider Kube Fidel Kastro izjavio je da je nedavno obraćanje američkog predsednika Baraka Obame UN „lupetanje“ i pokušaj da se opravda ono „što se ne može opravdati“. U svom prvom članku koji je objavio od jula Kastro je takođe osudio vazdušne napade Sjedinjenih Država i njihovih saveznika na Libiju i nazvao ih „monstruoznim zločinom“.


Fidel Kastro (85), koji je predao predsedničku funkciju svom bratu Raulu 2006, slabo se pojavljivao u javnosti u proteklih nekoliko meseci, što je pokrenulo spekulacije o njegovom zdravlju. Svojim poslednjim člankom, koji je objavljen u dva dela, napao je SAD, svog dugogodišnjeg ideološkog neprijatelja.

Citirajući prošlonedeljni govor američkog predsednika u Generalnoj skupštini UN, Fidel Kastro je rekao da Obama pokušava da „objasni neobjašnjivo i da opravda ono što ne može da se opravda.“ „Ko razume ovo lupetanje predsednika SAD u Generalnoj skupštini UN?“, napisao je Kastro.

On je naveo da je Barak Obama pogoršao situaciju u nekoliko zemalja, uključujući Siriju, Iran, Avganistan i Libiju. „Da li je neka zemlja izuzeta iz krvavih pretnji ovog čuvenog branioca međunarodnog mira i bezbednosti?“ navodi se u tekstu bivšeg kubanskog lidera. Članak su objavili državni mediji Kube u okviru stalne kolumne „Razmišljanja druga Fidela“. Kastro je objasnio da nije skoro objavio nijednu kolumnu jer su mu druge stvari okupirale sve vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari