Američki predsednik Barak Obama izjavio je juče da SAD neće dozvoliti da budu zastrašene ekstremističkom grupom Islamska država (IS), koja je preuzela odgovornost za odsecanje glave još jednom američkom novinaru.


Obama je u obraćanju novinarima u estonskoj prestonici Talinu rekao da SAD tuguje za pogubljenim novinarom Stivenom Sotlofom. On je, prenosi Beta, osudio taj „zastrašujući akt nasilja“, dodajući: „Naš domet je veliki i pravda će biti zadovoljena“.

SAD su potvrdile da je video-snimak pogubljenja Sotlofa autentičan. Taj video, koji je objavljen u utorak, prikazuje kako pripadnik IS odseca glavu Sotlofu. Pre petnaestak dana objavljen je snimak odrubljivanja glave još jednom američkom novinaru Džejmsu Foliju. Džihadista koji je pogubio Sotlofa nazvao je taj čin odmazdom za američke vazdušne napade u Iraku i zapretio da će ta grupa ubiti i trećeg zarobljenika, Britanca Dejvida Hejnsa.

Obama je rekao da je cilj SAD da IS „više ne predstavlja pretnju“ za region i istakao da su za to potrebni vreme i bliska saradnja sa partnerima. On je rekao: „Šta god te ubice mislile da su postigle likvidacijom dvojice Amerikanaca, u tome nisu uspeli. Nisu uspeli jer ljudi širom sveta, Amerikanci su zgroženi njihovim varvarstvom. Mi nećemo biti zastrašeni. Njihovi zastrašujući akti samo nas ujedinjuju kao zemlju i učvršćuju našu odlučnost.“

Obama je juče stigao u Estoniju, gde je sa predstavnicima baltičkih zemalja razgovarao o bezbednosti, i to uoči samita NATO-a koji danas počinje u Velikoj Britaniji. Takođe, Obama je naložio slanje dodatnih 350 vojnika u Bagdad kako bi štitili diplomatske prostorije i osoblje u glavnom gradu Iraka, saopštila je preksinoć Bela kuća. „Predsednik je odobrio Ministarstvu odbrane da odgovori na zahtev Stejt departmenta koji traži slanje još 350 vojnika za zaštitu diplomatskih prostorija i osoblja u Bagdadu“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Dodaje se da SAD i dalje podržavaju iračku vladu u borbi protiv Islamske države, koja predstavlja „pretnju ne samo Iraku već celom Bliskom istoku, kao i osoblju i interesima SAD u tom regionu“. S tim pojačanjem SAD će u Iraku imati 820 vojnika koji se od kraja juna nalaze u toj zemlji u okviru ofanzive protiv džihadista, naveo je Pentagon i dodao da će ukupno 405 vojnika obezbeđivati američke diplomate u toj zemlji.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da su pogubljenja dvojice američkih novinara „krajnje odvratna i varvarska“, prenosi Bi-Bi-SI. Kako je dodao: „Nećemo posustati na putu ka pobedi protiv terorizma“. Poslednjih nekoliko meseci, Islamska država je zauzela veliki deo teritorija u Iraku i Siriji, te proglasila kalifat pod vođstvom Abu Bakr al-Bagdadija. SAD je poslednjih mesec dana izveo više od 120 vazdušnih napada kako bi pomogle iračkim i kurdskim snagama da spreče napredovanje boraca IS.

MEKEJN: Pobiti ih

Američki senator Džon Mekejn, odgovarajući na pitanje voditeljke Foks njuza kako da SAD odgovore terorističkoj grupi Islamska država koja je zapretila da će napasti Ameriku, rekao je: „Pobiti ih. Moraju da budu uništeni… Moramo da imamo strategiju koja će dovesti do tog cilja i politike koje će ga sprovesti u praksi. A mi nemamo nijedno“, rekao je Mekejn. Američki senator kritikovao je Baraka Obamu da nema strategiju u borbi protiv IS, te se pridružio republikancima koji smatraju da tu grupu treba potpuno uništiti, prenose američki mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari