Obeležavanje trideset godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču 1Foto: Pixabay/pixel2013

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici boračkih udruženja i nestalih osoba u proteklom ratu u BiH položili su danas vence kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu i odali poštu za više od 3.200 stradalih Srba u srednjem Podrinju i Birču.

Vence su položili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović, državni sekretar u Ministarstvu za rad Srbije Miodrag Kapor, delegacija parlamenta Republike Srpske, delegacije srpskih predstavnika u parlamentu i zajedničkim institucijama BiH, načelnici opština regije Birač i grada Zvornika, opština Gornjeg Podrinja, kao i Jagodine i Nikšića.

Cveće su položile i delegacija Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) i predstavnici međunarodnih organizacija.

Prethodno je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kod Spomen-krsta na bratunačkom groblju služio parastos za stradale Srbe.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja i Birča u proteklom ratu, a organizuje se povodom trideset godina od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.