Obeležen četvrti Nacionalni dan davanja, u fokusu pospešivanje donacija hrane 1Foto: Iva Hadnađ

U Kolarčevoj zadužbini je obeležen četvrti Nacionalni dan davanja pod sloganom „Spasimo hranu – spasimo humanost “ posvećen donacijama hrane. Prisutnim zvanicama obratili su se ministarka za socijalna i boračka prava Kisić Tepavčević, američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri kao i Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

Svečanost je otvorena pesmama dečijeg hora Muzika nade, koji su tekstovima koji su sami pisali, podsetili na važnost solidarnosti i humanosti.

Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma istakao je podatak da se u Srbiji dnevno baca dva miliona kilograma hrane, a da 470 hiljada građana nema sredstava za osnovne životne potrebe.

„Koalicija za dobročinstvo je već predlagala da se u Srbiji po ugledu na Evrpsku uniju ukine PDV na donacije hrane. Prema analizama, tako bi smo imali količinu hrane vredne 160 miliona dinara, koja bi se dalje prosledila gde je potrebno. Ovaj predlog podržava 80 posto građana naše zemlje“, izjavio je Matić.

Dodao je da je Srbiji potrebno više pozitivnih vesti, „što ne znači da ne podržavam i neke druge vesti, koje su produkt ozbiljnog istraživačkog novinarstva.“

Ministarka za socijalna i boračka prava Darija Kisić Tepavčević dodala je da je „svaki dan prilika za stvaranje jednake Srbije, bez barijera.“

„Zahvaljujući zalaganju premijerke Ane Brnabić i formiranja saveta za filantropiju u nasoj zemlji, stvoreni su jos bolji uslovi za one koji žele da se bave filantropijom, osluškuju i čuju sve one kojima je pomoć potrebna“, podsetila je Kisić Tepavčević.

Ambasador Sjedinjenih američkih država u Srbiji Entoni Godfri dao je primer dobro razvijenog filantropskog sistema u Americi, koji omogućava dnevne donacije hrane, posebno sada u doba pandemije.

„Ponosan sam što je vlada SAD-a postala partner koalicije za davanje u Srbiji. Nadam se da ćemo zajedno sprovoditi konkretne korake ka lakšem donoranju hrane“, rekao je Godfri.

Nacionalni dan davanja ustanovljen je 2018. godine u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac i održava se pod pokroviteljstvom Saveta za filantropiju, kojem predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić.

Koaliciju za dobročinstvo dodatno čine Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari