Obeležen Dan Centra za mirovne operacije i 20 godina učešća Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama 1Foto: Vojska Srbije

Svečanost povodom obeležavanja Dana Centra za mirovne operacije Operativne uprave Generalštaba i dve decenije učešća Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama održana je sinoć u Domu Garde na Topčideru, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Svečanosti su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Čestitajući praznik, ministar Vučević je istakao da je siguran da će Generalštab, na čelu s generalom Mojsilovićem i svim starešinama, uraditi sve ono što je do Vojske Srbije da njeni najsposobniji vojnici idu u multinacionalne operacije, kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna.

„U ime Ministarstva odbrane, svima vama koji ste predstavljali Srbiju, radili na očuvanju mira u svim krajevima sveta gde je naša vojska bila angažovana, čestitam jubilej dve decenije od povratka naše vojske u taj format vojnih misija“, rekao je Vučević.

Kako je istakao, Srbija želi da, gde god ima kapaciteta i mogućnosti, učestvuje u mirovnim operacijama i misijama i pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Ministar odbrane je ukazao da i naši kadeti Vojne akademije, koji su budućnost, ne samo Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nego i naše otadžbine imaju obavezu da nastave tako, uzdignute glave, kao što su radili njihovi prethodnici i veterani, i kao što danas rade pripadnici Vojske Srbije u aktuelnim misijama i mirovnim operacijama.

Ministar odbrane je, takođe, podsetio i na dugu tradiciju našeg učešća u multinacionalnim operacijama.

„Nema niko pravo da nam oduzme to da smo sve vreme bili i na pravoj strani istorije, i čuvali mir, i poštovali slobodu svih i molimo za razumevanje i da drugi poštuju naše pravo i na slobodu i na mir. Hvala vam puno. Živela Vojska Srbije, živela Srbija“, poručio je ministar Vučević.

Povodom praznika Centra za mirovne operacije, ministar Vučević uručio je Plaketu Ministarstva odbrane načelniku Centra za mirovne operacije pukovniku Mirjani Milenković.

Načelnik Centra za mirovne operacije Operativne uprave Generalštaba pukovnica Milenković, obraćajući se okupljenima, poseban pozdrav uputila je pripadnicima prethodnice Jugoslovenskog odreda koji su se davne 1956. godine iskrcali na vreli sinajski pesak, kao i za sve mirovnjake veterane sa ovih prostora, učesnike multinacionalnih operacija.

„Ukupno je do sada angažovano oko 5.500 pripadnika Vojske Srbije u 10 misija pod mandatom UN i šest misija pod mandatom EU, od kojih je 12 procenata ženskog pola, što je pokazatelj da Vojska Srbije poštuje rodni aspekt shodno važećim rezolucijama UN“, naglasila je Milenković.

Prema njenim rečima, pripadnici Vojske Srbije dobijaju najviše pohvale za svoja angažovanja, ocenjeni su kao vrhunski profesionalci, dobro obučeni i visoko disciplinovani.

Svečanosti su prisustvovali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre, članovi Kolegijuma ministra odbrane i Kolegijuma načelnika Generalštaba, članovi porodice tragično nastradalog potpukovnika Dejana Stanojevića, predstavnici vojno-diplomatskog kora, veterani, nekadašnji pripadnici i načelnici Centra, kadeti Vojne akademije, kao i predstavnici institucija Republike Srbije.

Dan Centra za mirovne operacije obeležava se u znak sećanja na 17. novembar 1956. godine kada je prethodnica Jugoslovenske vojske, koju su činila 44 pripadnika, stupila na tlo Sinaja, deset dana nakon što je Rezolucijom Generalne skupštine UN uspostavljena misija UNEF. Tom mirovnom operacijom, počelo je učešće jugoslovenskih snaga u mirovnim misijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari