Obeležen Dan Nikole Tesle na Svetskoj izložbi 1

Projekti troje mladih naučnika, koji u Srbiji rade na inovativnim tehnologijama, a čija bi primena mogla promeniti korišćenje i skladištenje energije u svetu, predstavljeni su na izložbi Ekspo 2017 Astana u okviru obeležavanja Dana Nikole Tesle, na paviljonu Republike Srbije, koje je organizovalo je Ministarstvo za trgovinu, telekomunikacije i turizam.

„Ova tri projekta, koji se trenutno razvijaju u Srbiji, nude viziju energetski efikasnijeg društva i mogućnost njihove primene je široka. Nadamo se da će im predstavljanje na Međunarodnoj specijalizovanoj izložbi EKSPO 2017, pružiti priliku da neka od tih rešenja zažive u praksi. Ideje besplatne energije za sve, bazirane su upravo na radu velikog srpskog naučnika, Nikole Tesle“, izjavila je Maja Mandrapa Gašić, pomoćnik ministra, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Tri domaća naučnika su predstavili rezulate u sledećim poljima istraživanja: Marjana Brkić, povećanje efikasnosti aviotransporta, zatim Petar Laušević razvoj novih materijala za skladištenje energije na polju superkondenzatora i Miroslava Vukčević, korišćenje „neuro“ energije.

Predstavljena je primena novih konstrukcija letilica, kroz upotrebu plazme, koja bi značajno smanjila time potrošnju goriva smanjujući otpor vazduha; Razvoj novih materijala za skladištenje energije na polju superkondenzatora nezavisno od izvora iz koga se energija dobija; Korišćenje „neuro“ energije kao energije nervnih impulsa koji putuju iz ljudskog mozga do svih delova tela, posebnim uređajima može biti pretočena u energiju kojom se pokreću uređaji i softveri, energiju koja se može skladištiti i koristiti na nebrojeno načina.

U okviru proslave Dana Nikole Tesle, na paviljonu Srbije je svoje prvo prikazivanje na teritoriji Azije, imao animirani film o Nikoli Tesli pod naslovom „Tesla i fenjerdžija“. Posetioci Nacionalnog paviljona će imati priliku da uživaju u ovoj inspirativnoj priči o Tesli i njegovom životu do 10.avgusta 2017.

Najveća svetska izložba, Ekspo Astana 2017, otvorena je 10. juna i trajaće do 10. septembra ove godine. Organizator nastupa Republike Srbije na Međunarodnoj specijalizovanoj izložbi Ekspo Astana 2017 je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Na svetskoj izložbi učestvuje 115 zemalja i 20 međunarodnih organizacija, očekuje se preko 5 miliona posetilaca iz celog sveta. Partneri Paviljona Srbije u Astani su kompanije EPS, NIS, Energoprojekt i Feromont Inženjering.

EKSPO 2017 – Astana, Međunarodna specijalizovana izložba, održaće se u Kazahstanu od 10. juna do 10. septembra 2017. godine. Tema izložbe je „Energija za budućnost /Future energy/”. Ugovor o učešću Republike Srbije na EKSPO 2017 – Astana, Kazahstan između Vlade Republike Srbije i „Astana 2017“ Nacionalne kompanije A.D. i Vlade Republike Kazahstan, potpisan je 24. avgusta 2016. godine u Beogradu. EXPO site se prostire na 25 hektara u Astani, glavnom gradu Kazahstana.
 
Svetska izložba je naziv manifestacije koja se u obliku sajma ili izložbe održava od sredine 19. veka pa do danas. Središte Ureda  za međunarodne izložbe je u Parizu i danas broji 98 država-članica. Uobičajeni naziv za Svetske izložbe je Ekspo (EXPO). Svetske izložbe su podeljene u dve kategorije Međunarodne prijavljene izložbe i Međunarodne priznate izložbe. Zaostavština Svetskih izložbi u više od 150 godina njihovog održavanja, između ostalog uključuje: Ajfelov toranj u Parizu, Atomijum u Briselu, izum televizije i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari