Obeležen Dan opštine Negotin u skladu sa epidemiološkom situacijom 1Polaganje venaca na spomenik Hajduk Veljku Foto: J.B.K.

Tradicionalne Majske svečanosti, kao i svečana sednica povodom Dana opštine Negotin, iz razumljivih razloga su izostali.

To međutim ne znači da 12. maj, koji se obeležava u znak sećanja na 1833. godinu kada su se Negotin i Krajina sa svojih šest nahija oslobođeni od Turaka i prisjedinjeni Srbiji, nije obeležen na prigodan način.

Čelni ljudi negotinske lokalne samouprave i opštinske Skupštine položili su cveće na spomenik Hajduk Veljka Petrovića, a na gradskom trgu postavljena je izložba fotografija najreprezentativnijih kulturnih i turističkih potencijala ove opštine „Negotin u srcu“ koju je organizovala Turistička organizacija opštine Negotin.

-Dan opštine Negotin i ove godine zbog epidemijske situacije obeležavamo na drugačiji način od uobičajenog. Činjenice da je samo u martu, od početka pandemije do sada, najveći broj naših sugrađana, čak 781, oboleo od virusa korona, da je četvrtini bilo neophodno lečenje u našoj bolnici i da su samo na negotinskim kovid odeljenjima u tom mesecu preminule 22 osobe, uticale su na odluku, da i ove godine Dan opštine obeležimo na simbolični način, polaganjem cveća na spomenik čuvenom junaku Veljku Petroviću i svečanim potpisivanjem ugovora sa predstavnicima udruženja čije ćemo projekte i aktivnosti podržati u ovoj godini – kazao je predsednik opštine Negotin, Vladimir Veličković, čestitajući Dan opštine, ističući da je prethodnu godinu „obeležila pandemija virusa koja je promenila naše živote i pokazala da je zdravlje na prvom mestu“.

Veličković je naročito zahvalio zdravstvenim radnicima i nemedicinskom osoblju posebno u kovid ambulantama i odeljenjima, kao i svima koji su uključeni u proces imunizacije stanovništva.

-Vakcinacija će pomoći da se svi segmenti naših života brže vrate u normalne tokove, a ja izražavam nadu da će se to uskoro i desiti. Za nama je godina koju su obeležili pandemija i bitka za zdravlje, a pred nama je godina investicija u kojoj ćemo realizovati velike projekte i poslove koji će doneti napredak u mnogim oblastima – naglasio je prvi čovek negotinske opštine.

Majska nagrada, Povelja i zvanje počasnog građanina dodeljuju se za postignute rezultate i značajne doprinose u razvoju opštine Negotin i drugim oblastima ostvarene u prethodnoj godini, međutim dodela najviših opštinskih priznanja je izostala.

-I ove godine, kao i prethodne zbog pandemije kovida-19 nismo raspisivali javne pozive za tradicionalna priznanja naše opštine, Majske nagrade i povelje pojedincima i kolektivima i počasnog građanina, ali se nadamo da ćemo ovu tradiciju nastaviti sa stabilizacijom epidemioloških tokova – rekao je predsednik SO Negotin mr Milan Uruković.

Obeležen Dan opštine Negotin u skladu sa epidemiološkom situacijom 2
Potpisivanje ugovora sa predstavnicima udruženja     Foto: J. B. K.

Izostala je svečana sednica, nisu dodeljena priznanja, ali su potpisani ugovori sa predstavnicima 49 udruženja i nevladinih organizacija koje deluju na području opštine Negotin. Njihove projekte i godišnje programe rada opština će sufinansirati sa sedam miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari