Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu 1Foto: Zvaničan sajt Grada Subotice

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, obeležen je 10. oktobar, Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Grada Subotice, vence na Spomenik žrtvama fašizma, na istoimenom trgu, položile su brojne delegacije, a u ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac je položila delegacija koju je predvodio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Uz isticanje da je 10. oktobar jedan od najvažnijih datuma u istoriji ovog grada, Bakić je rekao da su na današnji dan, pre 79 godina, borci Subotičkog partizanskog odreda i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, u sadejstvu sa vojnicima Crvene armije, oslobodili Suboticu od fašističkog okupatora i da je na dan u kome je njegov grad izvojevao slobodu, u odlučujućem okršaju koji se odigrao na Železničkoj stanici, smrtno ranjen komandant Odreda Jovan Mikić Spartak.

„Iako udaljena od najžešćih ratnih operacija, ogromnog danka u ljudskim životima nije bila pošteđena ni Subotica u kojoj su, poznato je, antifašistički pokret činili ljudi različite nacionalne i verske pripadnosti, različitog socijalnog statusa i obrazovanja, ali jedinstveni u borbi za slobodu. U Drugom svetskom ratu stradalo je više od 7.000 građana Subotice“, podsetio je Bakić.

Dodao je da je zajednička obaveza da, poštujući herojsku borbu rodoljuba i antifašista čiji su najviši ideali bili sloboda i ravnopravnost svih naroda i njihovo pravo da budu svoji na svome, obeležavanjem 10. oktobra čuvamo uspomenu na značaj pobede nad fašizmom, monstruoznom ideologijom zla i razaranja utemeljenoj na mržnji i zločinu.

„Naša obaveza je da se svake godine sa ponosom sećamo ovog datuma, da položimo vence na grobove žrtava i da izrazimo iskreno divljenje, najdublje poštovanje i večnu zahvalnost svima onima koji su dali svoje živote da bismo mi danas bili slobodni, i da bismo živeli u miru“, kazao je Bakić.

Prisutnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma obratili su se i predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica Aleksandar Toković i predsednik SUBNOR-a AP Vojvodine Jovo Baroševčić.

Venac na Spomenik žrtvama fašizma u ime Vlade Srbije i Severnobačkog okruga položila je delegacija koju je predvodio načelnik Bojan Šoralov, a u ime SUBNOR-a Srbije i SUBNOR-a AP Vojvodine venac je položila delegacija koju je predvodio Jovo Baroševčić.

Vence su položile i delegacije SUBNOR-a i lokalnih samouprava Apatin i Sombor, Jevrejske opštine Subotica, kao i delegacije brojnih udruženja, političkih partija, stranaka i nevladinih organizacija.

Na spomen-kompleksu palim Crvenoarmejcima – vojnicima Trećeg ukrajinskog fronta, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi gde su, takođe, položeni venci i gde se služio parstos za pale junake Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, u ime grada Subotice venac je položila delegacija koju je predvodio gradonačelnik Stevan Bakić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari