Obeležen Svetski dan farmaceuta: U Srbiji 7.000 farmaceuta partneri pacijentima 1Foto: Srđan Popović/commons.wikimedia.org

Vanredne okolnosti s pandemijom virusa koji prouzrokuje bolest kovid 19 uslovile su da farmaceuti preuzmu ulogu svojevrsnog savetnika svima koji su u nedoumici kako da se izbore sa zdravstvenim problemima.

Dostupnost lekova, kao i njihova pravilna upotreba, od ključnog su značaja za javno zdravlje, a to se posebno ističe na Svetski dan farmaceuta koji je i u Srbiji obeležen 25. septembra, saopštila je Farmaceutska komora Srbije.

“Apoteka: Uvek pouzdana u službi Vašeg zdravlјa”, ovogodišnji je slogan kojim se proslavlja Svetski dan farmaceuta. Kao najdostupniji zdravstveni radnici, farmaceuti svojim znanjem i stručnošću predstvljaju neprocenljivi resurs u obezbeđenju pravilne i racionalne upotrebe lekova i drugih medicinskih sredstava. Svaki dan 7.000 farmaceuta u Srbiji su partneri pacijentima, drugim zdravstvenim profesionalcima, kreatorima politike i donosiocima odluka sa zajedničkom vizijom boljeg zdravlja, naovid dalje komora farmaceuta.

– Veliku ulogu u celokupnom sistemu zdravstva i lancu snabdevanja medikamentima imaju upravo farmaceuti, bez čijeg delovanja se ne može ni zamisliti zdravstveni sistem jedne zemlje. To se posebno videlo u poslednjih 18 meseci, tokom globalne pandemije, kada su izazovi sa kojima smo se, kao stručnjaci za lekove, suočavali. Apoteka je pokazala i dokazala svoju pristupačnost, odgovornost i razumevanje prema svima kojima je pomoć bila potrebna. Svesni očekivanja koje pred apotekarsku delatnost postavlja sistem zdravstvene zaštite i društvo u celini nastavićemo da razvijamo svoje usluge i kritički razmatramo sve aspekte naše prakse, kako bi i dalje bili pouzdan partner u službi zdravlja građana Srbije, rekla je tim povodom Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.