Obeležena decenija i po od smrti Miloševića (FOTO) 1Foto: Momčilo Veljković

U dvorištu porodične kuće nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića, 11. marta obeleženo je 15 godina od njegove smrti.

Vence na grob položili su predstavnici SPS-a, na čelu sa Nikolom Šainovićem, članom Glavnog odbora, kao i članovi Pokret socijalista, predvođeni Aleksandrom Vulinom.

„Evo nas pred spomenikom Slobodana Milošeivća. Ali, njegovi glavni spomenici su Dejtonski sporazum i Rezolucija 1244, koji predstavljaju temelje na kojima se Srbija i Srbi bore za svoja istorijska prava“, istakao je Šainović.

On je napomenuo da veći deo njihove delegacije čine mladi, treća generacija stranke koju je Milošević osnovao.

„Tako se pokazuje glavna osobina SPS-a, a to je trajanje“, rekao je Šainović.

Aleksandar Vulin istakao je da prijatelji Slobodana Miloševića nisu bili ni njegovi, ni prijatelji Srbije. „Ali, svi neprijatelji Slobodana Miloševića, bili su i iskreni neprijatelji Srbije i to je nepogrešivo, istorija će to potvrditi“, kazao je Vulin. 

I ove godine, sa obeležavanja godišnjice izostala su Miloševićeva deca – sin Marko koji živi u Rusiji i ćerka Marija, koja živi u Crnoj Gori, ali je na grobu bio položen njihov venac.

Za razliku od svih dosadašnjih godišnjica, ove je bio primetan znatno manji broj građana, koji su ranije brojnim autobusima pristizali iz zemlje i okruženja.

Grob Slobodana Miloševića posetila je delegacija Srpske radikalne stranke. Kako su naveli u saopštenju delegaciju je predvodio potpredsednik stranke Miljan Damjanović.

„Srpski radikali poštuju sve što je Slobodan Milošević u zločinačkom Haškom tribunalu uradio za Srbiju i srpski narod i zauvek će pamtiti njegovu herojsku borbu“, naveli su iz SRS.

Slobodan Milošević izručen je Haškom tribunalu 28. juna 2001. godine, gde je i preminuo 11. marta 2006. godine. Tri dana kasnije, sahranjen je u dvorištu poordične kuće u Požarevcu, gde je kasnije postavljena i njegova bista, Pretprošle godine u aprilu, pored njega je pohranjena i urna sa pepelom njegove supruge Mire Marković, koja je preminula u Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari