Obeležena godišnjica Bitke na Kadinjači 1Obeležena godišnjica Bitke na Kadinjači/Foto: Danas

Državnom ceremonijom i parastosom poginulim borcima, na Spomen-obeležju Kadinjača kod Užica, obeležena je 80. godišnjica Bitke na Kadinjači.

Osim delegacije Vlade Srbije, Vojske Srbije, SUBNOR, Grada Užica, potomaka pognulih boraca i drugih koji su položili cveće i vence na Spomen-obeležje Kadinjača, obeležavanju godišnjice su prisustvovali učenici užičkih srednjih škola, kao i predstavnici partizanskih udruženja iz Slovenije i Austrije.

„Stojimo na mestu iz kojeg izvire hrabrost, gordost, požrtvovanost, a pre svega rodoljublje. Danas odajemo poštu herojima Kadinjače, koji su u Drugom svetskom ratu dali živote za svoju otadžbinu da bi mi danas živeli u miru i slobodi“ poručila je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Ona je navela da je Kadinjača „veličanstveno mesto i simbol besmrtnosti onih koji su svoje živote poklonili otadžbini“.

„Danas se poklanjamo senima velikih heroja, koji su svoje živote nesebično dali štiteći odstupnicu partizanskim snagama iz Užica ka Sandžaku. Sa osećanjem istinskog ličnog ponosa, pozivam vas da nikada ne zaboravimo njihov podvig i njihovu žrtvu. Ostanimo privrženi njihovim idealima slobode, nezavisnosti i ravnopravnosti, temeljima napretka snažne, napredne i ekonomski jake Srbije”, poručila je Darija Kisić Tepavčević.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je podsetila na to da je u bici poginuo gotovo ceo Radnički bataljon, štiteći odstupnicu Vrhovnom štabu NOPOJ, partizanskim odredima i bolnici, i braneći Užičku republiku, jedinu slobodnu teritoriju u okupiranoj Evropi.

„Više od 300 boraca suprostavilo se daleko nadmoćnijem neprijatelju. Obični ljudi, zanatlije, golobradi dečaci koji nisu stigli ni da se zamomče, nisu razmišljali o tome kako će istorija ceniti njihov čin. Sledili su svoj osećaj odgovornosti, obaveze i časti”, poručila je gradonačenica i dodala da su „Užičani ponosni na 67 dana Užičke republike, koja je ohrabrila antifašistički front u Evropi“.

Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR  Srbije, kazao je da je „srpski narod, pre 80 godina, rekao istorijsko ne nacizmu i fašizmu, odazvao se pozivu Komunističke partije Jugoslavije i zajedno sa drugim narodima krenuo u borbu protiv okupatora“ i proučio da heroje Kadinjače ne smemo da zaboravimo.

Venac na spomenik je položila i devedestčetvorogodišnja  Valerija Skinjar Tvrz iz Ljubljane, koja je, kako svedoči, bila partizanka u Šlandorovoj brigadi u Sloveniji, u operaitvnom štabu i radila je kao šifrerka.

„Na Kadinjači su temelji naše slobodne domovine Jugoslavije. Odajem duboko poštovanje borcima Radničkog bataljona, kao i svim drugim palim partizanskim borcima. I moj muž je bio nosilac spomenice“, rekla je gošča iz Slovenije.

Marija Koletnik, predstavnica partizanskog udruženja iz Koruške u Austriji, navela je da je njena delegacija, pre dolaska na Kadinjaču bila u Mrkonjić Gradu i Jajcu.

„Mi poštujemo vrednosti partizanske borbe. Mislim da Slovenci ne bi postojali u Austriji da nije bilo partizana“, ocenila je Marija Koletnik.

Pad Užičke republike

Poraz partizanskih jedinica na Kadinjači je označio kraj Užičke republike, jedine slobodne teritorije u Evropi, u vreme Drugog svetskog rata, koja je bila upostavljena 24.septembra 1941. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari