Obeležena godišnjica odbrane Užica u Aprilskom ratu   1Spomen-obeležje/Foto: Narodni muzej Užice 

Polaganjem venaca na spomen-obeležje na Sarića Osoju i odavanjem pošte stradalima, u Užicu je obeleženo 80 godna od odbrane grada u Aprilskom ratu.   

Uz poštovaje protivepidemijskh mera, pomen su organizovali Grad i Narodni muzej Užice. Cveće i vence su položili predstavnici lokalne samouprave, Muzeja, boračkih udruženja, SPS i dugi, a parastos su služili sveštenici SPC. 

Aprilski rat je, bez najave, počeo 6.aprila 1941. godine, kada su nemačke snage bombarovale Beograd, i završen je 17.aprila iste godine, kapitulacijom tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Užice je bilo među retkim gradovima u tadašnjoj državi koji su pružili otpor nemačkoj vojsci. Osma nemačka tenkovska divizija je napala Užice u zoru, 15.aprila 1941. godine, iz pravca Sarića Osoja, na ulazu u grad. U odbrani grada, koja je trajala do popodnevnih časova istog dana, poginulo je 118 ljudi, od kojih 67 vojnika i oficira Kraljevine Jugoslavije i 51 građanin Užica. 

Na tom mestu je, pre pet godina, a na incijativu Narodnog muzeja Užice, postavljena spomen-ploča sa imenima poginulih.

„Dok su u nekim delovima zemlje nemačke snage dočekivane kao oslobodioci ili im je pružen neznatan otpor, Užičani su položili 118 života za slobodu svoga grada“, kazao je Goran Novaković, istorčar u Narodnom muzeju Užice. 

On je podsetio na herojstvo narednika Miloja Zečevića, koji je skočio na nemački tenk i bombom uništio to oklopno vozilo i njegovu posadu, ali je i sam poginuo, pogođen paljbom sa drugog tenka. 

„Užičani su u svim ratovima iskazivali veliko herojstvo i veštine ratovanja. Ovde su, 1941. godine, učestvovali  ratnici i vojnici, koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu, u sastavu Drinske divizije i Četvrtog puka, zajedno sa građanima koji su se dobrovoljno javljali i dobijali oružje za borbu protiv neprijatelja. Njihovo herojstvo ostaće večno zapamćeno“, kazao je Novaković.  

„Zbog žrtve Miloja Zečevića i svih onih koji su svojim životima branili slobodu, naša je obaveza da nikada ne zaboravimo ono što su naši građani i vojnici uradili za naš grad“, poručio je Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnika Užica. 

Od neznang do znanog junaka 

Nemci su, na Sarića Osoju, sahranili Miloja Zečevića. Sedamdesetih godina pošlog veka, na tom mestu, podignut je spomenik, koga u Užičani nazvali Spomenik neznanom junaku. Međutim, identitet „neznanog junaka“ saznao se tek sedam decenija posle borbe na Sarića Osoju, kada su užičke Vesti objavile da je to Miloje Zečević, kovač iz Lipovca kod Topole i narednik Osme protivtenkovske baze Vojske Kraljevine Jugoslavije, koji je sa svojim jedinicom branio Užice. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari