Obeležena gradska slava Pirota Velika Gospojina 1Foto: Zoran Panić

Gradska slava Grada Pirota Velika Gospojina obeležena je danas. U Crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Tijabari, svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop niški Arsenije sa sveštenstvom.

Posle rezanje slavskog kolača ispred ovog hrama krenule se litije ulicama grada do zgrade Gradske uprave. U litijama su pored velikog broja gradjana, a najviše dece, bili i pripadnici Vojske i policije.

Velikom broju gradjana ispred zgrade Gradske uprave najpre se prigodnom besedom obratio episkop niški Arsenije.

– Drago mi je da vidim ovoliko ljudi a posebno dece koji su učestvovovali u litiji i molitvenom hodu. Čestitam svima vama vašu krsnu slavu i praznik i da vam poželim dobro, a pre svega mir i zdravlje koji nam je u ovim turbulentnim vremenima potreban. Molimo se Bogu u Presvetoj Borodici da daruje mir svetu, da nas gospod isceli od bolesti koje haraju svetom i da konačno živimo normalnim, dostojanstvenim životom. Hteo bih takodje da poželim puno uspeha u radu gradonačelniku, njegovim saradnicima i građanima Pirota. Kad god dodjem ovde uvek je nešto novo uradjeno i ovaj grad biva sve lepši i lepši. Da da gospod da se uvek okupljamo, budemo što brojniji, da čuvamo zemlju i veru naših otaca i da ovu slavu prenosimo generacijama koje dolaze posle nas, rekao je vladika Arsenije.

Gradonačelnik Pirota je građanima poželeo srećnu slavu, a deci uspešan početak nove školske godine.

– Još jednom sam se uverio da je zadovoljstvo i ponos biti medju vama i biti gradonačelnik. Imali smo mnogo izozovnih godina iza nas ali današnja litija nas je uverila da imamo lepu budućnost. Ovo su zaista najlepši dani u toku godine za Pirot, zbog slave, vašara i predstojeće školske godine. Deci čestitam početak školske godine i da nas majka Božija čuva. Zaista smo puno toga uradili i ponosan na sve što smo uradili ali čini mi se da sam najponosniji na litije i gradsku slavu koju smo obnovili pre petnaestak godina. Bilo je danas lepo u Tijabarskoj crkvi a pozivam vas da dodjete u Pazarsku cvrku u kojoj se obnavlja ikonostas. Verujem da će posle obnove ovaj prelepi ikonostas biti omiljena destinacija i za turiste, rekao je Vasić.

Gradska slava u Pirotu obnovljena je pre 15 godina.

Ispred zgrade Gradske uprave je organizovan je prigodan kulturno -umetnički program.

Posle službe i prigodnog programa gradonačelnik Pirota je priredio prijem za episkopa niškog gospodina Arsenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari