Obeležena slava Zrenjanina i Uspenjske crkve u ovom gradu 1Foto: grad zrenjanin

Svečanom liturgijom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u centru Zrenjanina a potom i litijom kroz  gradske ulice danas je obeležena slava grada Zrenjanina i slava njegovog najstarijeg pravoslavnog hrama, podignutog 1746. godine.

Svečana litija povodom gradske slave, Uspenja presvete Bogorodice, prošla je centralnim zrenjaninskim ulicama, na gradskom trgu čitano je prisutnima Jevanđelje a u porti hrama u Svetosavskoj ulici rezan je slavski kolač.

U litiji su, uz crkvene velikodostojnike, učestvovali čelnici grada, odbornici skupštine grada, gradski većnici, predstavnici javnih gradskih preduzeća i ustanova, zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, Policijske uprave Zrenjanin, Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin, sportskih asocijacija, kulturno-umetničkih društava, kao i brojne građani.

Kao gradska slava, Praznik Uspenja Presvete Bogorodice počeo je da se obeležava u periodu između dva svetska rata, kroz liturgije i litije koje su okupljale velik broj građana.

Tradicija je ponovo obnovljena 2013. godine i ove godine navršava se tačno decenija od kako je slavljenička litija ponovo prošla ulicama Zrenjanina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari