Narednih dana u Beogradu više skupova zbog Kosova - moleban SPC, litija desničarskih organizacija i protest studenata 1Foto: Vojin Radovanović/Danas

Društvenim mrežama širi se poziv za „Litiju za sveto Kosovo i Metohiju“, koja bi trebalo da bude održana u nedelju, ali i za protest „Studenti za Kosmet“ u utorak na platou kod Filozofskog fakulteta, a sa oba skupa poveznicu ima i Srpski pokret Dveri.

Kako se da videti na pozivima koji se dele na društvenim mrežama organizator pomenute litije nije Srpska pravoslavna crkva, koja u nedelju organizuje molebane širom Srbije, već neformalna grupacija „Litije za spas Srbije“ sačinjena od više desničarskih organizacija.

Oni građane pozivaju da se u nedelju u 15 časova i 30 minuta okupe kod Patrijaršije, odakle su i ranije kretali skupovi u organizaciji ove grupacije.

Iza „Litija za spas Srbije“ stoji neformalno udruženje „Ujedinjeni za tradiciju i porodicu“ koji su pokretači litija protiv organizacije Evroprajda u septembru prošle godine.

Koliko je javnosti tada bilo poznato deo ovog udruženja su različite organizacije i pojedinci, od kojih su neke široj javnosti manje poznate grupacije, poput „Antiglobalista Srbije“ Ivice Božića, koji je bio glavni organizator litije koja je planirana baš u vreme Evroprajda, ali je usled zabrane MUP-a nije bilo. Oni koji su tada hteli da budu na ulicama kako bi se Evroprajdu protivili našli su se raštrkani po gradu, ali i u Crkvi Svetog Marka u čijoj je blizini prolazila povorka ove manifestacija, koja je takođe bila zabranjena.

Sem Božićevih „Antiglobalista“ organizatori su bili i „Lekari i roditelji za nauku i etiku“, organizacija koju su mediji označavali kao grupaciju koja je građane pozivala da koronavirus leče lekom „Ivermektin“ koji je u Srbiji neregistrovan za ljudsku upotrebu, a koristi se za lečenje parazitskih oboljenja kod ljudi i životinja. Najvidljivi članovi LRNE su Nada Gladović i ginekolog Borislav Antonijević, koji je i odbornik u Skupštini grada Beograda Srpskog pokreta Dveri.

Takođe, kao jedna od istaknutijih organizacija je i „Porodični sabor“, koji predstavlja pravoslavni publicista, prevodilac i izdavač Ranko Gojković, kao i „Sabor pravoslanih žena“ čiji je deo Aleksandra Knez Milojković, i bratstvo „Krstonosci“ ispred kog je istupao Aleksandar Grbić.

Medijsku podršku dobijali su od medijske kuće SRBIN.info, Jutjub kanala „Glas javnosti“ Radisava Raje Rodića i Tviter profila „Srpski info štab“, u Tviter krugovima poznatog po organizaciji „spejsova“, govorio je javno Dejan Petar Zlatanović, urednik SRBIN.info koji se trenutno nalazi u pritvoru jer mu se na teret stavlja poziv na nasilnu promenu ustavnog poretka.

Priveden je u istoj akciji u kojoj je lišen slobode i lider neformalne grupacije „Narodne patrole“ Damnjan Knežević nakon sretenjskog protesta ispred Predsedništva protiv prihvatanja evropskog plana za KiM, te je za očekivati da jedna od tema protesta bude i zahtev za njihovim puštanjem na slobodu.

Ove se litije organizuju nezavisno od Srpske pravoslavne crkve, a organizatori njima često žele da izvrše pritisak koji bi doveo do većeg uticaja SPC na dešavanja u društveno-političkom životu. Ali ipak iz „Litija za spas Srbije“ pozivaju na moleban „za verni narod na KiM, za naše svetinje na KiM, za naše Kosovo i Metohiju“, koji će se u beogradskim hramovima, kao i na KiM, služiti petkom u 17 časova.

Ovi se molebani održavaju po blagoslovu Patrijarha Porfirija, prvi je održan juče, a najavljeni je bogosluženje svakog petka.

Litije su nastavile da se organizuju i nakon Evroprajda, kada su prošetali ulicama glavnog grada kako bi, kako su rekli, „okadili“ ulice kojima je za njih sporna manifestacije prošla, ali i kako bi se usprotivli uvođenju sankcija Rusiji, priznavanju Kosova i kako bi zatražili zabranu „propagiranja LGBT na 100 godina“.

https://www.instagram.com/p/CpUgomPIcHp/

Na toj litiji učestvovao je i jerej SPC, ali i profesor Filozofskog fakulteta Miloš Ković, predsednik Pokreta za odbranu KiM, koji je ovih dana aktivan u okviru grupacije „Ne ultimatumu“ koja okuplja nekoliko stranak i pokreta koje se protive prihvatanju evropskog predloga. Među njima su i Dveri, i Srpski pokret Zavetnici, kao i Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Na protest čiji je slogan „Studenti za Kosmet“ građani se takođe pozivaju preko društvenih mreža, ali bez jasno određenog organizatora. Na upit ko iza protesta stoji javio nam se student Filip Kalmarević, koji nam je preko svog Instagram profila odgovorio da skup koji organizuje nekoliko studenata beogradskog Univerziteta sa Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka, među kojima je i on.

I u ovom protestu Dveri su pronašle mesto, s obzirom da je Kalmarević, koji je i student FPN, član Dveri. Kalmarević je prikupio pažnju javnosti kada je tokom blokade autoputa E-75 odbrusio komandiru PU Savski venac Aleksandru Krstiću, sa kojim i pokoškao. Tada je bio deo „Naprednog kluba“ Čedomira Antića, a kao aktivista ove organizacije uputio je otvoreno pismo tadašnjem ministru prosvete Branku Ružiću i članovima Kriznog štaba na koje je apelovao da „đake vrate u školu“.

Uz moleban SPC i litiju desničarskih organizacija, ovaj protest na platou kod Filozofskog fakulteta biće treći skup čija je tema Kosovo u svega pet dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari