Obezbeđena sredstva za završetak projekta obnove Srpskog doma u Vukovaru 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Ugovor kojim će biti obezbeđena sredstva za završetak projekta obnove i izgradnje Srpskog doma u Vukovaru u sklopu Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja, potpisan je danas u gradskoj kući u Novom Sadu.

Ugovor su potpisali direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo, episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim i predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

– Realizovali smo ono što smo dogovorili prilikom poslednje posete Vukovaru, kada smo se sastali sa liderima našeg naroda u Hrvatskoj. Tražimo samo ravnopravan odnos i za Srbe u Hrvatskoj, i za Hrvate u Srbiji. Nastavićemo da podržavamo srpsku zajednicu u Hrvatskoj – istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Prema njegovim rečima, Srbija je investirala milion evra u obnovu srpskog doma u Vukovaru.

Episkop Heruvim rekao je da će Srpski dom biti „prosvetna, kulturna i duhovna institucija koja će doprineti nastavku istorije srpskog naroda“ u tom gradu.

Sredstva grada Novog Sada biće iskorišćena za završetak projekta, istakao je Dejan Drakulić, predsednik Zajedničkog veća opština.

Duško Ćutilo je podsetio da je Novi Sad donirao i tri miliona dinara za pomoć porodicama na prostoru Banije, kojima su domovi oštećeni u zemljotresu, te da je Fond za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu, odlukom skupštine AP Vojvodine dobio nove nadležnosti, zahvaljujući kojima može pružiti sveobuhvatniju podršku pripadnicima srpskog naroda u regionu.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari