Obnovljen vozni park subotičke Hitne pomoći, nedostaje jedna lekarska ekipa 1Novo vozilo Hitne pomoći, foto: J. Patarčić

Vozni park Službe za hitnu medicinsku pomoć u Subotici od prošle nedelje je bogatiji za novo sanitetsko vozilo, koje je doniralo Ministarstvo zdravlja.

Kako je objasnila dr Mihaela Budimski Soldat, specijalista urgentne medicine u Službi hitne medicinske pomoći, novo vozilo raspolaže savremenom medicinskom opremom koja će pacijentima pružiti kvalitetnu zdravstvenu negu tokom transportovanja do najbliže zdravstvene ustanove na dalju dijagnostiku i lečenje.

“Kada su u pitanju životno ugroženi pacijenti koje transportujemo, defibrilator će nam omogućiti da njihovo stanje pratimo i da ih na adekvatan način zbrinemo. Naša Služba trasportuje pacijente sa infarktom miokarda i do Novog Sada, u periodu kada sala za kateterizaciju u subotičkoj bolnici ne radi. Naši lekari oko 70 minuta transportuju ove pacijente koji su pod visokim rizikom, jer se kod njih može očekivati i iznenadni srčani zastoj koji može nastati kao komplikacija infarkta. Takvih pacijenata imamo od pet do deset na mesečnom nivou, tako da će nam ovo vozilo dobro doći za zbrinjavanje ovako ugroženih pacijenata”, objasnila je dr Budimski Soldat.

Ona je dodala da Službu hitne medicinske pomoći u Subotici dnevno pozove između 30 i 50 građana, u zavisnosti od doba godine.

Obnovljen vozni park subotičke Hitne pomoći, nedostaje jedna lekarska ekipa 2
dr Mihaela Budimski Soldat, foto: J. Patarčić

“U periodu leta, kada su kolapsi, tada je nešto veći broj poziva na javnim mestima. Tokom zime nam se češće javljaju pacijenti zbog kardioloških tegoba, imamo i više reanimacija, kada je zaista ovakva oprema i te kako neophodna”, dodala je dr Budimski Soldat.

Uz donaciju ovog, Dom zdravlja Subotica je u januaru ove godine kupio još jedno vozilo iz sopstvenih sredstava, a u toku je i javna nabavka za minibus kojim će se prevoziti pacijenti na i sa dijalize, koji finansira Grad Subotica.

“Sanitetskih vozila trenutno imamo 18, od čega je pet vozila ovako savremeno i dobro opremljeno, praktično bolnice u malom. Imamo vozila manjeg kapaciteta i vozila kućnog lečenja, te ukupno naš vozni park broji 35 vozila”, kazala je Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja Subotica.

Ipak, subotičkoj Hitnoj pomoći nedostaje jedna lekarska ekipa. Iako trenutno ispunjavaju normativ, po kojem imaju 24 lekara, 35 tehničara i 32 vozača, osim baze u Subotici, pokrivaju i punktove u Bajmoku i Čantaviru, gde imaju dežurne ekipe tokom noći i vikednom, te im je potrebno pojačanje.

Obnovljen vozni park subotičke Hitne pomoći, nedostaje jedna lekarska ekipa 3
Melinda Tot Demek i Ivanka Beoković, foto: J. Patarčić

“Što se tiče samog kadra, normativom je propisano koliko i imamo, ali potrebe naših građana su znatno veće, tako da bi bilo neophodno da imamo još barem jednu kompletnu ekipu u gradu kako bismo na vreme stizati na sve terene i kako bi naši građani dobili bolju medicinsku zaštitu”, kazala je dr Mihaela Budimski Soldat.

Prema rečima Melinde Tot Demek, glavne sestre Doma zdravlja Subotica, i ova ustanova je pogođena, jer trenutno nedostaje deset lekara, ali se uvek trude da Hitna pomoć bude obezbeđena.

“Mislimo da je Hitna pomoć ta prva, jako bitna karika i oni moraju uvek da budu u punom broju”, kazala je Tot Demek.

Ona je apelovala na građane da se u toku dana obraćaju lekarima u svojim ambulantama, a ne u zgradu Hitne pomoći, jer su tada ekipe na terenu i nema lekara u ambulanti.

“Molimo građane da se u toku radnog vremena ambulanti obrate ambulantama, kao i vikendom. Ogranak VI na Karađorđevom putu preuzima dežurstvo od subote od 14 časova i nedeljom od 7 do 20 časova. Hitna pomoć ima lekara stacioniranog u ambulanti od 20 časova do ujutro i tada ukoliko postoji neki problem pacijenti mogu da se jave lekaru Hitne pomoći na ovoj lokaciji”, poručila je Tot Demek.

Traži se rešenje za zgradu Hitne pomoći

Služba hitne medicinske pomoći u Subotici smeštena je u zgradi koja se nalazi na adresi Petefi Šandora 24, ali uprkos dobroj lokaciji, svojim kapacitetom i ambijentom za vozila više ne zadovoljava potrebe ove Službe.

“Grad to ima u vidu i na tome rade već nekoliko godina. Traži se rešenje da se zaista napravi jedna savremena i velika, prostorno adekvatna zgrada za Hitnu medicinsku pomoć”, kazala je Ivanka Beoković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari