Obračun sa stručnjacima koji su govorili o zagađenju vazduha 1Foto: Screenshot YouTube Dejan Lekić i Mihajlo Jovanović

Još jedna smena u Agenciji za zaštitu životne sredine u kratkom periodu, ovoga puta premeštanje Dejana Lekića sa mesta načelnika u Agenciji na nižu poziciju u Ministarstvu, navodi na pomisao da se nadležni u ovoj instituciji obračunavaju sa kolegama koje su na profesionalan i stručan način obaveštavale javnost o zagađenju u Srbiji.

Odeljenje za izveštavanje i informacioni sistem životne sredine koje pripada Agenciji za zaštitu životne sredine, ostalo je bez još jednog stručnjaka, kako je izvestio N1.

Dejan Lekić koji je na toj poziciji bio načelnik punih 17 godina, tj. od kada je Agencija i osnovana, potvrdio je da sumnja da je razlog za njegovu smenu to što je podržao kolegu Milenka Jovanovića koji je nedavno dobio otkaz u istoj instituciji zbog toga što se usprotivio odlukama nadležnih u vezi sa promenama kriterijuma za merenje zagađenosti vazduha.

Kako Lekić objašnjava za Danas, napravljena je nova sistematizacija radnih mesta, sa jedinim ciljem da se uklone on i Jovanović kao stručnjaci koji su se bavili podacima o zagađenju.

– Integrisali su dva odeljenja, koja je po mom mišljenju nemoguće spojiti, da bi sklonili pozicije za Milenka, koji je bio prvi na meti, i mene koji sam drugi na meti. To je unapred pripremljeni plan, ne za bilo kakav napredak, već je cela ideja sistematizacije da se uklone dve osobe, navodi Jovanović.

S obzirom da njegova smena dolazi pod izgovorom sistematizacije, on neće imati mogućnost da pokrene bilo kakve pravne radnje protiv Agencije, o čemu se konsultovao sa advokatima kako kaže.

Zbog toga će prihvatiti novu poziciju, iako mu nadležni još uvek nisu našli ni mesto gde će sedeti.

Poseban „skandal“ kako ocenjuje Lekić, je to što Agencija već mesec i po dana nije odredila osobu koja će umesto njega komunicirati sa evropskom Agencijom za zaštitu životne sredine.

Obračun sa stručnjacima koji su govorili o zagađenju vazduha 2

Milenko Jovanović, koji je pre smene Lekića, dobio otkaz sa pozicije načelnika Odeljenja za zaštitu vazduha, kaže za Danas da je njegov kolega Dejan Lekić vrhunski stručnjak u oblasti informatike, podsećajući da je obavljao i funkciju pomoćnika direktora SEPA, koga nijedna ozbiljna institucija ne bi trebalo da skloni iz svog radnog sastava.

– On je međunarodno priznat informatičar, koji je vodio službu za informisanje, izradu indikatora i izveštavanje iz oblasti zagađenja u životnoj sredini. Osim toga bio je nacionalna fokalna tačka za kontakt sa evropskom Agencijom za životnu sredinu, koordinirao je međunarodnu saradnju i ne postoji niko ko ima znanja da taj posao preuzme u hitnom periodu, naveo je Jovanović.

On ističe da će smena Lekića sa pozicije koju je obavljao poslati signal i međunarodnim institucijama da nešto nije u redu u srpskoj Agenciji.

– To je nedopustiva blamaža naše visoko ugledne agencije ali i države Srbije, posebno u procesu evropskih integracija kada je u pitanju razvoj informacija o životnoj sredini. Meni je žao što se to desilo ali nije neočekivano. Urušavanje sistema koji se dešava potpuno svojevoljno, van protokola, van zakona je nešto što je osionost koja ne bi smela da bude pravilo, a po najmanje da bude nekažnjena, naveo je Jovanović.

Jovanovića je Agencija za zaštitu životne sredine otpustila krajem novembra 2020. godine sa mesta načelnika Odeljenja za zaštitu vazduha i pokrenula disciplinski postupak protiv njega nakon što se Jovanović, kako je on tvrdio, pobunio protiv izmena u načinu ocenjivanja kvaliteta vazduha.

Tom prilikom, Agencija je demantovala Jovanovićeve tvrdnje ističući se radi o pokušaju dezinformisanja javnosti. Oni su istakli da je Jovanović „kontradiktoran u svojim izjavama“ i još jednom se pozvali na razloge pokretanja disciplinskog postupka kao motive za prekid radnog odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari