Obradović: Nedostaje više od 1.000 inspektora 1Foto: MDULS

„Srbiji nedostaje više od 1.000 ljudi u sistemu na svim nivoima, kako bi proces inspekcijskog nadzora mogao nesmetano da funkcioniše“, istakla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave i predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor Marija Obradović.

Ona je to izjavila nakon današnje sednice Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, na kojoj, je kako je navela ministarka, utvrđeno da postoje zastoji u radu, posebno u realizaciji Trogodišnjeg akcionog plana za zapošljavanje inspektora.

Obradović je navela da će se u narednom periodu intenzivno raditi na rešavanju ovog problema u saradnji sa svim ministarstvima, a pre svega kako bi se proces novog zapošljavanja pojednostavio.

Takođe, na sednici je razmotreno uvođenje posebnog službeničkog zvanja, zvanje inspektor, a ministarka Obradović je navela da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave već uveliko radi na analizi potreba, imajući u vidu slabu zainteresovanost kadrova za obavljanje poslova ovog tipa.

Obradović je istakla i da je na sednici bilo reči o tome zašto svi inspektori nedovoljno koriste sistem e-Inspektor.

Mali broj inspektora koristi ovu aplikaciju, već većina piše ručno zapisnike. To nije dobro kada je u pitanju unapređenje inspekcijskog nadzora. Utvrdili smo da i sam informatički sistem mora biti bolje prilagođen specifičnostima svake inspekcije“, zaključila je Obradović, a prenosi pres služba ministarstva.

Ministarka je poručila da će sve što je danas konstatovano na sednici Koordinacione komisije biti pretočeno u odluke, koje će biti prosleđene inspekcijama, ali i da će se u narednom periodu intenzivno raditi na iznalaženju rešenja za navedene probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari