Obradović: Očekivao sam da Vučić bude jači od tri Đilasa i korona virusa zajedno 1Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je juče fabriku namenske industrije Krušik u Valjevu i najavio da će država pomoći toj fabrici da uradi temeljne reforme i dati joj desetine miliona evra, a da će Vojska Srbije uplatiti 10 miliona evra za novi ugovor.

Uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović ocenjuje za Danas da je izjava predsednika korektna „po prvi put nakon dužeg vremena“ i da se nada da će Krušik zaista dobiti neophodnu pomoć.

Obradović, koji još nije vraćen na posao, kaže da je iznenađen Vučićevim nastupom posebno činjenicom da ga nije pomenuo, iako je uvek koristio tu priliku kada je u pitanju namenska industrija.

– Nakon medijske tiranije u jutarnjem programu juče na Pinku, gde su me razni komentatori ponovo nazivali špijunom, stranim plaćenikom i nekim ko radi za strane obaveštajne službe, očekivao sam da predsednik Srbije po ko zna koji put obuče kostim superheroja, da postane čovek koji je brži od metka i Krušikove mine, jači od tri Đilasa i korona virusa zajedno, ali me njegov nastup iznenadio – kaže Obradović. On podseća da je pre samo pet dana Vučić grubo vređao njega i njegovu porodicu, i iznosio neistine.

– Sačekajmo još koji dan da vidimo da li je njegova retorika u Krušiku izolovano ponašanje, incident, ili nešto drugo. Verujem da su nadležne službe uradile domaće zadatke. Da su istražili i proverili šta se zapravo dešava sa Krušikom. I da je taj izveštaj, ako postoji, a verujem da postoji, predsednik video – napominje naš sagovornik. On dodaje da je istina o poslovanju Krušika veoma jednostavna, dokumentovana i neodbranjiva, i da dalje uplitanje i miniranje istine Vučiću ne ide u korist.

– Državna revizorska institucija je uradila izveštaj. U njemu je manje-više prikazano šta se dešavalo u poslovanju odbrambene industrije, uključujući i Krušik. Fokus je bio stavljen na poslovanje preduzeća GIM, ali ne treba biti naivan i pomisliti da ostale firme, pre svega mislim na onu u vlasništvu Slobodana Tešića, nisu imale isti tretman – naglašava Obradović.

Podsetimo, Obradović je novinarima dostavio podatke o sumnjivoj trgovini oružjem u Krušiku u koju je, između ostalih, umešan i Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića. Protiv njega je pokrenut postupak zbog sumnje da je odao poslovnu tajnu.

Vučić je juče istakao da Krušik nije u sjajnoj situaciji.

– Država je spremna da uloži veliki novac kako bi mogli da opstanu i sačuvaju posao, ali taj novac mora da bude odgovorno trošen, moramo da imamo ljude koji znaju šta je budućnost, rekao je predsednik obraćajući se radnicima Krušika. On je dodao da oni neće imati problema ni sa platama niti s poslom, ali ih je zamolio da pomognu državi kao vlasniku preduzeća i da „odgovornim ponašanjem utvrde šansu da opstanu na tržištu“ i da moraju da zarade novac.

Vučić je naveo da će država platiti dugovanja svim dobavljačima Krušika, ali da bi proizvodnja morala da se reorganizuje kako bi bila orijentisala na profitabilne programe, poput raketnog. On je rekao da će država pomoć za Krušik obezbediti iz tekućeg budžeta, iz sektorskog dela za koji je mislio da se neće trošiti još dva ili tri meseca, zbog čega će morati da se postignu uštede na dugom mestu. Vučić je naglasio da je na poslovanje Krušika uticala promenjena tražnja na svetskom tržištu, broj zaposlenih, visina zarada, „ali i rušenje međunarodnog ugleda Krušika pisanjem pojedinih medija“.

Predsednik Aleksandar Vučić je posetio Krušik sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, načelnikom BIA Bratislavom Gašićem, kao i ministrom finansija Sinišom Malim.

Nezavisna revizija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da zna mnoge iz inostranstva koji su zainteresovani za uništenje vojne industrije Srbije. On je rekao da će se ta fabrika suočavati sa problemima negativnog imidža u godinama koje dolaze ali da on ne želi da sve aktuelne probleme pripiše događajima iz septembra prošle godine već da je spreman da se obavi nezavisna forenzička revizija i da se utvrdi ko sve nije dobro radio svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari